Recept za pečenu gusku

1330
views
Klasicni prilog uz pečenu gusku su knedle i crveni kupus. 
Klasicni prilog uz pečenu gusku su knedle i crveni kupus. 

Klasični prilog uz pečenu gusku su knedle i crveni kupus.

Prilikom pripreme mesa najvažnije je voditi računa da se ne presuši tokom pečenja. Onaj poseban „šmek“ koji guska ima kad se peče u komadu dolazi naravno od punjenja.

Recept za pečenu gusku

› 1 guska (oko 5kg)
› 3 jabuke
› 2 crna luka
› 100 g kestena
› 100 g oraha
› majoran
› 1 praziluk
› 2 šargarepe
› biber, so

  1. Pre svega dobro isperite gusku i obrišite je kuhinjskim papirnim ubrusom.
  2. Nakon toga pripremite punjenje: očistite crni luk, isecite jabuke na četvrtine i odstranite sredinu. Sada i jedno i drugo isecite na kockice veličine jezgra oraha i pomešajte sa kestenom, orahom i majoranom.
  3. Gusku spolja i iznutra detaljno pobiberite i posolite.
  4. Kašikom sipajte punjenje u gusku, vodeći računa da ne preterate, jer će guska tokom pečenja da se raspoluti ako je prepunjena.
  5. Kuhinjskim koncem povežite batake, povucite konac ka šiji uz telo, okrenite gusku na grudi i privežite krilca čvrsto uz telo guske.
  6. Kada ovako povežete gusku pre pečenja, ona neće plivati u sopstvenoj masnoći i samim tim njeno meso neće moći da upije svu mast koja se istopila. Sitno iseckajte šargarepu i praziluk i stavite na dno pleha, zajedno sa preostalim punjenjem.
  7. Postavite gusku. Gusku pecite nekih 3-3,5 sati (zavisno od veličine) na temperaturi od oko 190°C, povremeno je prelivajući sokom od pečenja.
  8. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode kako pečenje ne bi izgorelo.
  9. U poslednjih 15-20 minuta, podignite temperaturu na 220°C, kako bi korica postala hrskava i dobila lepu zlatnu boju.
pečena guska
pečena guska

Kako iseći pečenu gusku?

Pečena guska se tranžira tako što se prvo iseku prsa. Pre svega gusku čvrsto pritisnite viljuškom za serviranje mesa. Oštrim nožem zasecite u prsa do grudne kosti, levo i desno. Vrh noža povucite duž grudne kosti nežno odvajajući meso dok ga sasvim ne odvojite.

Isecite prsa u široke trake kako bi ga elegantno servirali. Za pripremu ukusnog preliva za pečenje, dodajte šoljicu vode u preostali sok od pečenja i pustite da proključa. Procedite, kako bi uklonili masnoću: kutlačom skinite mast s površine. Dodajte so i biber i sjedinite pomoću skroba. Kosti guske su vredna sirovina za druga ukusna jela. Od njih se pravi savršena baza za soseve i supe.