Recept za sorbet od svežeg voća

7420
views
Sorbet
Sorbet

Hladan desert, nekada polu-tečan, nekada čvrst, sorbet je mekši od leda i ne sadrži masti ili žumanca. Šećer, način mešanja i period zamrzavanje određuje konzistentnost ovog osvežavajućeg voćnog deserta.

Sorbet se tradicionalno služi između obroka: pomaže varenje i neutrališe ukus između ribljih i mesnih jela. Osnovni sastojci sorbeta uključuju voćni sok ili pire, šećer, vino ili liker. Naravno, može se pripremati i bez alkohola. Šećer bi trebalo da bude najboljeg kvaliteta – puno šećera čini sorbet mekim, malo šećera ga čini zrnastim. Sorbet postaje posebno kremast ako se pravi u mašini za pravljenje leda, jer se tada svi sastojci spajaju i hlade istovremeno.

Recept za sorbet od šumskog voća

Sastojci za 4 osobe: 150g ribizli, 150g malina, 150g jagoda, 200 g šećera u prahu, nekoliko listova sveže nane, 2 kašike svežeg limunovog soka, (opciono: 300ml vina)
Oprema: posuda, cediljka, ručni mikser, mašina za sladoled, kašika za sladoled

Priprema: Prvo ukloniti bobice od stabljike i skinuti peteljke, zatim ih pritisnuti kroz cediljku. Jagode ručnim miskerom napraviti u finu voćnu penu. Pomešati voće, zatim dodati malo limunovog soka za svežinu. Šećer dodati u pire od voća. Mešavinu prekriti folijom i ostaviti na kratko da se ohladi u frižideru. Sipati mešavinu u mašinu za sladoled u kojem će se voćna smesa pretvoriti u kremasti sorbet. Na kraju ukrasiti svežim voćem i listićima nane.