Recepti iz izolacije (Sanja Milosavljević) – Pasta sa pestom trapaneze i patlidžanom

559
views
Sanja Milosavljević Moje gnezdo testenine
Sanja Milosavljević Moje gnezdo testenine

Sanja Milosavljević izrađuje domaću, ručno rađenu testeninu “Moje gnezdo”,  mentorka je u oblasti ženskog preduzetništva i “gastronomski ambasador” Sicilije.

Sanja i tokom trajanja vandrednog stanja izrađuje Moje gnezdo testeninu i dostavlja je lično. U preduzetništvo je ušla zbog svoje ljubav prema hrani, a ideja je potekla iz želje da napravi domaći, visokokvalitetan proizvod koji mogu svi da jedu i u njemu uživaju.

Domaća testenina „Moje gnezdo” se izrađuje ručno, kao što su nekada radile naše bake i mame. Sanja je inspiraciju našla u starim kuvarima, ali i u italijanskoj kuhinji. Na Siciliji je provela 10 nedelja gde je radila u porodičnoj proizvodnji i svakodnevno se upoznavala s ukusima i sastojcima italijanske kuhinje. Pored toga što deli svoje znanje o italijanskim receptima, deli i svoje znanje o preduzetništvu kao mentorka, sarađuje sa blogerima i drugim malim porodičnim proizvođačima, kako bi se priča o kuvanju i kvalitetnim proizvodima što glasnije čula.

Moje gnezdo taljatele
Moje gnezdo taljatele

Sanja u svojoj radionici pravi testenine od pšeničnog, speltinog brašna, sa dodacima cvekle, sipinog mastila, spanaća… u oblicima taljatele, rezanci za supu, mašnice, flekice i široki rezanci za gulaš ili paprikaš. U ponudi su i biscotti Regina i biscotti Cantucci koje je naučila da priprema prema originalnom receptu tokom boravka na Siciliji.

Busiate
Busiate By Amire80 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75219904

Recept za pastu sa pestom trapaneze i patlidžanom

Ovo je moj omiljeni sicilijanski recept. Tipičan je za zapadnu Siciliju i služi se uz tradicionalnu sicilijansku pastu busiate. Busiate (ili busiati) su vrsta dugih testenina, poreklom iz provincije Trapani, a tipične su za  Kalabriju i Siciliju. Ime su dobile po busi, sicilijanskoj reči za stabljiku ampelodesmos mauritanicus, lokalnu travu, koja se koristi u njihovoj pripremi i od koje dobijaju spiralni oblik. U Srbiji te paste trenutno nema, pa se kao zamena za ovu pastu mogu koristiti taljetele. Služi se kao primi piatti. Tradicionalna gastronomija Sicilije se zasniva na namirnicama koje su im lako dostupne. Riba, plodovi mora, sveže voće i povrće i legumi čine bazu njihove kuhinje.

Sastojci za 2 porcije:
 • 250 gr paradajza (šljivar)
 • 50 gr badema
 • 50 gr pekorina
 • veza bosiljka
 • 1 čen belog luka
 • 1 dcl maslinovog ulja
 • so i biber po ukusu
 • 1 patlidžan srednje veličine
 • 200g testenine
Priprema:
 1. Zaseći kožicu paradajza i spustiti ga u ključalu vodu kako bi se kožica lakše skinula
 2. Blanširati bademe i ukloniti opnu
 3. Izrendati pekorino
 4. Kad se paradajz i bademi prohlade, ubaciti sve sastojke, osim patlidžana u blender i dadavati maslinovo ulje dok se ne dobije fina tekstura pesto sosa
 5. Patlidžan iseći na šnite, ni predebelo ni pretanko, posoliti i ostaviti posoljeno 15nak minuta. Oprati patlidžan, prosušiti i pržiti u ulju.
 6. Obariti testeninu, i dok je topla, umešati pesto i poslužiti uz patlidžan i čašu crvenog vina.
 7. Ukrasiti bosiljkom.