Uz hranu počinje priča
SavetiAmerički surf & turf - riba i meso

Američki surf & turf – riba i meso

Meso i riba idu dobro zajedno! Američki specijalitet “Surf i Turf” to dokazuje: u pitanju je kombinacija bifteka i jastoga, dva vrhunska sastojka za glavno jelo.

Ovo tipično američko jelo nastalo je na Zapadnoj obali Amerike. Krajem 1960-ih je jedan vlasnik restorana jednostavno sastavio dva najskuplja jela na meniju i tako izmislio sada legendarni Surf i Turf.

Sve zavisi od kvaliteta dva glavna sastojaka. Ime se odnosi na najfinije plodove mora (surf)  i zemlje (turf). Dimenzije ovog klasičnog jela odgovaraju veličini Amerike, šnicla od 300 grama se služi sa pola jastoga. Vremenom su se pored klasične kombinacije šnicle i repa jastoga, pojavile i varijacije gde se umesto jastoga koriste kozice kuvani u masti od šnicle, a biftek i rakovi se peku na uglju kako bi dobili dimljeni ukus. Surf & Turf je veoma popularan u Australiji: na istočnoj obali, kombinacija odrezaka sa različitim vrstama plodova mora se zove “greben i govedina” (reef & beef). U nekim varijantama se koriste i meso ćurke, školjke, svinjski file i rakovi sa idejom kombinacije morskih i zemaljskih sastojaka.

Jastog, posebno vrsta koja dolazi iz severnoatlantskog okeana se smatra delikatesom širom sveta. Svežina je ključna za kupovinu živog jastoga. Kvalitet jastoga se znatno smanjuje sa dugim čuvanjem, jer kada je u zarobljeništvu jastog prestaje da jede. Najsvežiji jastozi su u sezonama kada se love: proleće i jesen.
Priprema: prvo, pažljivo isprati jastoga, ali bez skidanja gumice oko kandži, one se skidaju posle ključanja. Dodati 100 g soli i 1 kašičicu kumina u 5 litara vode. Kada voda provri, staviti brzo jastoga u nju i pustiti da provri ponovo. Za jastoga težine između 500 i 600 g je potrebno oko 20 minuta u ključaloj vodi; Dodaje se pet minuta kuvanja na svakih 100 g iznad ove težine. Ljuska jastoga treba da postane u potpunosti crvena.

Biftek sa intenzivnim prirodnim aromama se tipično koristi u surf i turf receptu. Začinjen je uglavnom krupnim biberom, začinskim biljem i puterom. Najbolje je izabrati goveđi file. Pravilo je da meso mora biti na sobnoj temperaturi pre obrade, što znači da mora da se izvadi iz frižidera na vreme.
Priprema: pošto se biftek zapeče u tiganju, može da se dodatno kuva dok ne dobije željeni stepen pečenosti – živ ili dobro pečen, ili može da se umota u foliju i dodatno kuva u rerni po potrebi. Začini se stavljaju na kraju. Alternativno, meso takođe može biti pripremljeno na roštilju. Biftek bi trebalo da odstoji kratko vreme pre serviranja kako bi se sokovi ravnomerno proširili kroz meso.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama