Najbolje od mleka – pavlaka, maskarpone, šlag

1146
views
Šlag
Šlag

Bez mlečnih proizvoda ne bismo mogli da zamislimo mnoga jela. Bilo da su u pitanju slana ili slatka jela, mlečni proizvodi im daju taj divni, prepoznatljivi kremasti ukus.

Kisela pavlaka
Kisela pavlaka je često završni sastojak sa supe i sosove. Ovaj proizvod sa sadržajem masnoće od najmanje 30 odsto i blago kiselkastim ukusom nudi jednu odlučujuću prednost: kisela pavlaka se ne grudva kada se umeša u toplu hranu. Alternativno, mogu se koristiti pavlake sa nižim sadržajem masti. Pavlaka čini supe i sosove kremastim.

Krem supa
Krem supa

Maskarpone
Mascarpone, sa najmanje 70 odsto masti, jedan je od najbogatijih mlečnih proizvoda. Zbog načina na koji pravi on spada u kategoriju krem sira: mleko se zgušnjava do kremaste smeše iz koje se mlečni proteini oslobađaju zagrevanjem i kišeljenjem – i ono što ostaje je blaga, divno kremasta mešavina. Maskarpone je između ostalog, glavni sastojak tiramisua, najpopularnije italijanske poslastice. Međutim, maskarpone je odličan i u kombinaciji sa testeninom, lososom ili kao preliv sa sufle.

Tiramisu
Tiramisu

Neutralna pavlaka
Neutralna pavlaka se koristi sa prženim jelima, varivima i sosom. Ako, međutim, sos ima previše kiseline u sebi, recimo, od vina ili limuna, pavlaka može da se zgrudva. Samo pavlaka sa najmanje 30 odsto masti je pogodna za mućenje – i što je hladnija i masnija, postaje čvršća. U ovoj varijanti se koristi kao dekorativni preliv na poslasticama i pecivima svih vrsta.

Šlag
Šlag