Uz hranu počinje priča
SavetiAromatična bašta u saksijama - začinsko bilje, I deo

Aromatična bašta u saksijama – začinsko bilje, I deo

Pored lekovitog svojstva i posebnog ukusa koji daje jelima, začinsko bilje širi prijatan miris, no nije zanemarljiva činjenica da deluje protiv insekata (komaraca, buva pa čak i nekih lisnih vaši). Zauzima malo prostora a sejemo ili sadimo ga u martu.

Veliki broj vrsta začinskog bilja može da raste u saksijama ili žardinjerama, ali za neke od njih je ipak poželjno imati baštu.

Origano (Origanum vulgare) je nezaobilazni dodatak u jelima mediteranske kuhinje. Bogat je vitaminom C i jak antioksidans. Jelima daje prepoznatljiv ukus i miris.Držite ga na sunčanom mestu i bez mnogo zalivanja.

Origano
Origano

Peršun (Petroselinum sativum) se seje u martu. Peršun voli sunce pa je potrebno naći mesto koje će mu to obezbediti. Upotrebljava se kao dodataka raznim jelima. Peršun je odličan izvor vitamina A, B i C. Čaj od peršunovog je jak diuretik.

Peršun
Peršun

Žalfija (Salvia officinalis) se seje u martu, a najbolje uspeva na kamenitom tlu. Odgovara joj osunčano mesto i ne podnosi veliku vlagu oko korena. Žalfija se gaji sama u saksiji, supstrat u koji se sadi treba da bude sastavljen od peska i zemlje. Ukoliko želite da vam biljka bude žbunasta treba da povremeno dodajete đubrivo i redovno odsecate vrhove izdanaka. Žalfija se dodaje skoro svim jelima sa paradajzom i daje im poseban ukus. Odlična je za dezinfekciju usta i grla, upale desni i za inhalacije protiv prehlada.

Žalfija
Žalfija

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se seje u martu. Ruzmarin uspeva na svim vrstama zemlje, voli sunce i ne voli često zalivanje. Koristi se često kod pripremanja ribe i mesa. Čaj od ruzmarina stimuliše lučenje žuči, smiruje glavobolju i leči infekcije disajnih puteva.

Ruzmarin
Ruzmarin

Svo začinsko bilje možete kupiti na dobro opremljenim pijacama vec oformljeno i samo presaditi u saksiju. Većina ovih biljaka je višegodišnje (osim bosiljka) a to znači da može da prezimi na balkonu. Ukoliko želite da gajite neku od ovih začinskih biljaka u stanu, bitno je da znate da sve one moraju biti smeštene blizu izvora svetlosti tj. prozora a udaljene od grejnog tela. Zimski režim zalivanja se ne razlikuje od letnjeg ukoliko im ne menjate mesto.

Poljoprivredno gazdinstvo Videnović, Opovo, 069 681150

Tekst: Smiljka Popović, dipl.ing.hortikulture

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama