Uz hranu počinje priča
SavetiBiljni čajevi - riznica zdravlja

Biljni čajevi – riznica zdravlja

Biljni čajevi – lekovite trave prirodna su riznica zdravlja i neizmeran izvor užitka.

Često zaboravljamo da su biljni čajevi osvežavajući napici koje možemo da pijemo u svakoj prilici. Nažalost, uglavnom ih izbegavamo jer ih vezujemo za neprijatne periode kada smo prehlađeni. Ali biljni čajevi poseduju mnoge lekovite sastojke koji pomažu u prevenciji raznih bolesti.

Kamilica i nesanica
Čaj od kamilice deluje smirujuće i često se koristi kao lek protiv nesanice. Ublažava bolove u želucu, kao i simptome loše probave: grčeve, nadutost, dijareju, konstipaciju, gastritis. Stišava bolove bubrega, jetre, žuči. Ublažava menstrualne tegobe.

Nana smiruje stomak
Povoljno deluje na funkciju jetre i žučne kese te ublažava bolove. Koristi se i kao sedativ. Ima smirujuće dejstvo i pomaže u slučaju migrene. Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan. Smiruje nadreženi želudac i olakšava menstrualne probleme. Može da pomogne i pri upali sluzokože u ustima, a koristi se i za poboljšanje apetita.

Šipak otklanja umor
U 100 grama sušenog šipka ima oko 1700 mg vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao i voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno deluju na izlučivanje mokraće pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu. Šipak se koristi u slučaju gastritisa, dijareje, avitaminoze i dehidratacije.

Žalfija protiv gripa
Reguliše znojenje (prekomerno smanjuje, nedovoljno povećava). Deluje kao antiseptik pa se primenjuje kod upala krajnika, desni, mokraćnih kanala, želučanih tegoba, jetre, žuči. Uspešno neutrališe virus gripa.

S lipom obazrivo
Deluje smirujuće u slučaju grčeva, pomaže kod oboljenja bubrega, organa za disanje, nervnih slabosti, duševne premorenosti i stimuliše rad srca. Treba je povremeno koristiti jer stalna upotreba može da izazove oštećenje srca.

Majčina dušica dezinfikuje
Upotrebljava se u lečenju bronhitisa i kašlja. Ima jaku moć dezinfekcije. Služi i kao sredstvo za poboljšanje rada želuca, a u smesi s koprivom, u lečenju malokrvnosti. Sadrži lekovito etarsko ulje koje ima dosta tanina pa se koristi protiv dijareje. Upotrebljava se i protiv crevnih parazita – dečjih glista. Lekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvetu majčine dušice. Čaj se priprema u zatvorenom sudu jer majčina dušica sadrži lako isparljive sastojke pa tako pripremljen čaj nema lekovitih svojstava.

Hajdučka trava poboljšava apetit
Koristi se za poboljšanje apetita, lečenje svih stomačnih poremećaja, oboljenja jetre i zuči. Takođe, ubrzava krvotok, pomaže kod nekih poremećaja rada srca, jača organe za probavu. Zbog prisustva vitamina C, daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osetljivih osoba može da izazove alergiju.

Bosiljak ublažava glavobolju
Čaj od bosiljka ublažava glavobolju, smiruje i pije se protiv nesanice. Primenjuje se kod lečenja upala (želuca, creva), kod kašlja i bolesti mokraćnih organa (bubrega, bešike).

Uva leči upalu bešike
Ublažava tegobe kod upala mokraćnih puteva, olakšava izlučivanje mokraće i pomaže izbacivanje mulja, peska i kamenčića.

Beli slez u borbi protiv bronhitisa
Zbog velike količine blagotovrne sluzi koja se nalazi u njegovom korenu, koristi se protiv upala organa za disanje i ždrela. Sluz iz belog sleza povoljno deluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog creva i dr. Prilikom pripreme, koren ne treba kuvati jer se na taj način izvlači i skrob. Potrebno je iseckati koren, držati ga oko dva sata u hladnoj vodi i za to vreme često mešati.

Matičnjak, dobar za nerve
List matičnjaka se bere i koristi pre cvetanja jer tada u njemu ima najviše mirišljavog etarskog ulja i tanina. Koristi se protiv nadimanja, neuralgije, “nervnih smetnji”, gađenja, povraćanja, proliva, ali služi i za poboljšanje apetita i za jačanje organizma. Matičnjak umiruje i poboljšava opšte psihičko stanje organizma. Koristan je i za smirivanje bola u želucu, nervnih napada, lečenja glavobolje i vrtoglavice kod trudnica. Blagotvorno deluje na srce.

Kantarion, melem za rane
Poseduje brojene lekovite i delotvorne supstance: etersko ulje, pektinsku kiselinu, vitamin C, tanine i drugo. Kantarion smiruju upalne procese, otekline kod povreda (udarci, uganuća, iščašenja…), hematome, ublažava bolove i grčevite spazme unutrašnjih organa, čisti rane i krv. Koristan je kod lečenja zapaljenja disajnog, probavnog, mokraćnog i reproduktivnog sistema, glavobolja, nesanice i funkcionalnih srčanih smetnji.

Rtanjski čaj podiže
Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo te se koristi za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma. Veoma je efikasan u lečenju dijabetesa zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. U narodu vele da je odličan za potenciju.

Hibiskus snižava pritisak
Brojna istraživanja dokazala su da čaj od hibiskusa snižava krvni pritisak i visoke nivoe holesterola. Zbog toga smanjuje i rizik od pojave srčanih oboljenja. Prirodan je blagi diuretik. Poseduje brojne antioksidanse koji štite krvne sudove i srčani mišić od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Crni čaj štiti zube
Ima antiinflamatorno dejstvo i smiruje digestivni trakt. Koristi se i kao lek za dijareju. Poboljšava cirkulaciju krvi i reguliše nivo holesterola. Sadrži i fluor koji štiti zube.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama