Novo brašno za novo vreme – brašno konoplje

2642
views
brašno konoplje
brašno konoplje

Doba popularizacije zdravog načina života i zdrave ishrane, kao najvažnijeg segmenta u očuvanju zdravlja, donelo je novine i u poimanju brašna, jedne od najstarijih namirnica.

Prema definiciji, brašno je proizvod koji se dobija mlevenjem žitarica – pšenice, raži, ječma, zobi, kukuruza, pirinča, prosa, heljde… Iz zrna žitarica, koje su se hiljadama godina mlele u mlinovima s mlinskim kamenom, dobijalo se hranljivo i zdravo integralno brašno. Ni prosejavanjem ili odvajanjem mekinja nisu se sasvim odstranjivale hranljive materije iz brašna.

Brašno konoplje

Biljka poznata i kao industrijska konoplja Cannabis sativa L smatra se prvom biljkom koju je čovek počeo da sadi i kultiviše. Poreklom je iz Kine u kojoj je poznata milenijumima. U istočnjačkoj medicini konoplja važi za jednu od najlekovitijih biljaka, a seme se koristi sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.

Brašno konoplje se najčešće prodaje kao konopljin protein, a koristi se, pre svega, radi povećanja unosa proteina u svakodnevnoj ishrani. Pogodno je za vegane i vegetarijance u čijoj ishrani često nema dovoljno proteina. Koriste ga i osobe osetljive na gluten i laktozu, sportisti koji žele da uvećaju mišićnu masu. Brašno od konoplje dodaje se proteinskim šejkovima, energetskim pločicama, smutijima, a koristi se i kao delimična zamena za brašna žitarica.
Konopljin protein, ono što se naziva i brašnom konoplje, dobija se mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja iz semenki jestive konoplje. Melje se takozvani konopljin kolač koji se pravi od odmašćenih semenki konoplje.

brašno konoplje
brašno konoplje

Ovo brašno je izuzetno bogato proteinima, vlaknima i esencijalnim omega 3 i 6 masnim kiselinama, a sadrži protein koji se vrlo lako vari. Ima visok procenat celovitih biljnih proteina, onih koje sadrže sve esencijalne amino-kiseline.
Zahvaljujući edestinu, proteinu koji čini 65 odsto ukupne vrednosti proteina konoplje, ovo brašno je lako svarljivo, a hranljive vrednosti se brzo apsorbuju. Brašno konoplje ne sadrži alergene, laktozu ni gluten, za razliku od nekih drugih proteinskih prahova na bazi mlečnih produkata. Proizvodi slične namene su i proteini lana, čija semenki i kokosa. Preporučena dnevna količina brašna konoplje je 30 grama.

Tekst: Branka Gajić