Bademovo brašno i brašno od zelene banane

2334
views
Bademovo brašno
Bademovo brašno

Brašno je počelo da se pravi i od neuobičajenih sirovina, biljaka koje ne pripadaju žitaricama, pa danas imamo i brašno od semenki koštunjavog voća, šljiva i badema, ali i od konoplje i zelenih banana.

Brašno od zelene banane

Za novo čudo u ishrani proglašeno je brašno od zelene banane. To je specijalni prah ove voćke koji ima visoke nutritivne vrednosti, bogat je mineralima i vlaknima, te sadrži otporni skrob. Ne sadrži gluten, a kao glavna prednost ovog brašna ističe se rezistentni skrob čija se apsorpcija u organizmu i uticaj na metabolizam razlikuju od drugih vrsta skroba. Zbog ovog skroba brašno zelenih banana pogoduje kontroli nivoa šećera u krvi tokom dana, pa je popularno i u raznim dijetama za mršavljenje. Zamenjuje brašna od semenki u ishrani bolesnika s autoimunim oboljenjima.

Brašno od zelene banane nema nikakav poseban ukus i zato se sve češće koristi kao dodatak smutijima, ali i kao baza za izradu preliva za salate. Ovo bezglutensko brašno može poslužiti umesto običnog brašna u gotovo svim receptima.

Odličan je izvor kalijuma, magnezijuma i gvožđa. Osim uobičajene upotrebe, dobro se meša s drugim vrstama brašna od semenki i žitarica. Najčešće se upotrebljava kao dodatak raznim kašama i hrani za bebe, a u gastronomiji se koristi za zgušnjavanje.

Bademovo brašno

Ma kako delovalo čudno, mleveni bademi nisu isto što i bademovo brašno. Naime, brašno se dobija tek pošto se iz jezgra badema hladnim presovanjem odstrani ulje i odmašćeni ostaci samelju.

  • Ovako dobijeno bademovo brašno ima do 30 odsto veću nutritivnu vrednost u odnosu na mlevene bademe jer sadrži više belančevina, mineralnih materija, vitamina i vlakana.
  • Badem je jedan od najvrednijih koštunjavih plodova. Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina štiti od kardiovaskularnih bolesti, a kako sadrži mnogo kalcijuma, kod dece blagotvorno deluje na razvoj kostiju i zuba.
  • Obiluje jednostruko nezasićenim masnoćama, poput onih u maslinovom ulju, ali zbog prethodnog odmašćivanja bademovo brašno sadrži znatno manju količinu omega-6 masnih kiselina.
  • Odličan je izvor vitamina E, magnezijuma, mangana, bakra, fosfora i kalcijuma, koji su važni za antioksidantnu aktivnost, dobijanje energije, održavanje nervnog i endokrinog sistema, kao i za regulisanje krvnog pritiska i pravilan rad štitne žlezde.

Bademovo brašno je u potpunosti bez glutena, pa se preporučuje u ishrani osoba obolelih od celijakije, ali je zabranjeno onima koji su alergični na orašaste plodove.

Tekst: Branka Gajić