Uz hranu počinje priča
SavetiDoručak, ručak i večera u tegli

Doručak, ručak i večera u tegli

U poslednjih par godina, tegle su postale pravi hit. Pored klasičnog čuvanja zimnice, tegle su “izašle” iz mračnih ostava na svetlost dana i počele svakodnevno da se koriste za hranu i piće.

Postoji veliki broj ideja na internetu za korišćenje tegli – od pripreme hladnog čaja i kafe, doručka, deserta i salata. Sve veći broj kafića je počeo da služi osvežavajuća letnja pića u teglama umesto u čašama, a od skoro u novosadskom lokalu Tegla’s mogu da se kupe i salate za poneti, u teglama.

Tegla omogućava da se sadržaja (bilo čvrst, bilo tečan) sigurno transportuje do krajnje destinacije, koja može biti posao, piknik, izlet ili ručak kod prijatelja i porodice. Ako se izuzmu situacije u kojima poklopac nije dobro zatvoren, tegle su prilično siguran način za transport hrane i pića, uz to se lako peru, mogu stalno da se koriste (smanjuje se potrošnja plastike) i nisu velika investicija. Investicija u teglu (još ako je kupljena sa nekim slanim ili slatkim sadržajem) se isplaćuje kroz broj korišćenja.

Ideje za tegle

Doručak – U tegli možete pripremiti doručak za poneti. Poređajte u slojevima: jogurt, ovsenu kašu i sveže voće. Ako volite kaše, sutlijaš, palentu, kornfleks sa mlekom ili jogurtom – tegla je savršena za to. U teglu možete da sipate i voćni frape, voćnu salatu – i za kraj, zašto ne i kajganu sa sirom i slaninicom.

Doručak u tegli
Doručak u tegli

Ručak – supica sa rezancima, čorbica sa mesom, testenina sa prelivom, miks zelenih salata sa belim mesom, tunjevinom, semenkama i dresingom…. Ovo su samo neke od ideja. Kada se salata slaže u teglu, prvo se sipa dresing, zatim povrće i druge čvrste namirnice do vrha. Tako sve ostaje odvojeno, dok ne dođe trenutak za jelo – tada možete sve da prebacite u činiju i dobro promešate ili promućkate samu teglu i jedete salatu direktno iz nje. Dresing se stavlja na dno, kako bi zeleniš ostao svežiji. Sa čvrsto zatvorenim poklopcem salate u tegli mogu da stoje nekoliko dana u frižideru.

Tegla's - salata u tegli
Tegla’s – salata u tegli

Desert – mus sa čokoladom, parfe krem, puding, vanila krem sa sezonskim voće, sutlijaš, koh, čiz kejk, voćne salate, keksići …. sve su ovo opcije za “slatke tegle”. Ako idete na piknik, desert u pojedinačnim teglama je mnogo praktičniji za nošenje, ali i za služenje.

Desert u tegli
Desert u tegli

Piće – čaj, kafa, topla čokolada, alkoholni i bezalkoholni kokteli, limunada…. A dodatno je dobra strana što se toplota ili hladnoća duže zadržavaju. Pošto su tegle providne možete dodati iseckano voće i nanu za još lepši ugođaj. Uz slamčicu ili bez, uživanje je zagarantovano.

Piće
Piće

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama