Ukus mora: dagnje i kapice

6102
views
Školjke

Školjke svakom jelu dodaju miris i ukus mora, sunca i odmora. Bez obzira da li su školjke svetle ili tamne, jela sa školjkama su ne samo veoma ukusna već i vizuelno impresivna – zato vam predstavljamo dagnje i kapice.

Dagnje

Uglavnom male, tamno plave i crne školjke se gaje u velikim “morskim ​​vrtovima” na obalama mnogih zemalja, pa su samim tim popularne širom sveta. Izdašno meso, orašastog ukusa servira se i sa ljušturom i bez nje, u paljei ili ribljoj čorbi, sa testeninama u krem sosu, pržene u testu… spisak je beskrajan. Školjke moraju pažljivo da se operu i očiste. Kao i kod ostriga i kapica, dagnje se koriste samo kada su čvrsto zatvorene. Otvorene školjke se ne koriste, jer nisu više sveže, kao i one koje se nisu otvorile tokom kuvanja.

Dagnje
Dagnje

Školjka kapica (poznata i kao “Sen Žak”, “Jakobova kapica”)

One se mogu prepoznati po svetlijoj ljušturi boje lososa sa talasastim reljefom: školjka kapica je jedna od najukusnijih školjki. Ova školjka se uzgaja u Atlantiku i Mediteranu. Školjka se sastoji od čvrstog belog mesa blago slatkog i orašastog ukusa i narandžaste ikre (drugi naziv je “koral”), i meso i ikra se smatraju delikatesom i najčešće se služe zajedno u samoj ljušturi školjke. Jedan od najlepših načina pripreme je gratiniranje, a takođe, kapice mogu i da se kuvaju, dinstaju u šampanjcu, peku na žaru ili ražnju ili posluže sirove u marinadi.

Kapice
Kapice