Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiKukuruzno brašno i palenta – osnova za pripremu

Kukuruzno brašno i palenta – osnova za pripremu

Nekada hrana siromašnih, palenta je danas prepoznata kao jedno od savršenih jela za pripremu kod kuće, ali i u najluksuznijim restoranima.

Palenta je u osnovi kukuruzno brašno, koje se pravi kao i svako drugo brašno, s tim što je mlin podešen na krupnije. Čestice u brašnu su manje od 0,2 mm, dok su čestice u kukuruznom brašnu između 0,3 i 1 mm i mogu biti okrugle ili ćoškaste.

Najpoznatije kukuruzno brašno za palentu se pravi od žutog kukuruza. Za belu palentu, kukuruzno brašno se pravi od ljuštenog zrna blaže sorte kukuruza – ona se naziva polenta bianca, i karakteristična je za venecijansku oblast. Trenutni trend je crveno kukuruzno brašno za koje se koriste neljuštena zrna crvenog kukuruza. Postoji i crna palenta, mada se ona ne pravi od kukuruza, već se priprema od heljde ili pitomog kestena. Postoje i verzije koje se pripremaju od prosa, krupnika, ječma i leblebija.

Kukuruzno brašno
Kukuruzno brašno

Kao zamena za tradicionalno kukuruzno brašno, danas postoji i instant palenta, što je prethodno skuvano kukuruzno brašno koje omogućava pripremu palente za par minuta.

Osnovni recept za pripremu palente:

  • slana se pravi od kukuruznog brašna, vode i soli, dok se za slatku palentu so zameni šećerom.
  • Odnos kukuruznog brašna i vode je obično 1:4.
  • Kukuruzno brašno se prvo polako umeša u ključalu vodu sa solju ili šećerom i onda se smesa meša dok ne postane glatka.
  • Mešanje može da potraje i preko sat vremena, a treba uvek mešati u jednom smeru. Tako će palenta postati kremasta, a sprečava da palenta zagori.

Skuvana palenta može da se ostavi na dasci ili u kalupu da se ohladi i stegne, kako bi se isekla na komade. Ako se drži na hladnom, suvom i tamnom mestu, može da stoji nekoliko meseci. Ranije se palenta uglavnom jela hladna, dok se danas najčešće služi topla, kao prilog ili kao posebno jelo.

Palenta prilog
Palenta prilog

Razne vrste povrća, pečurke, začinsko bilje, slanina i kobasica se koriste kako bi se obogatio ukus kremaste palente. Palenta se uglavnom jede prelivena mlekom, pomešana sa izrendanim sirom ili istopljenim puterom. U složenijim jelima, palenta se koristi kao punjenje (za tikvice, ili pečurke, na primer), dodatak salatama, ili kao sastojak zapečenog povrća. Sjajan je prilog za jela s mesom kada je u obliku knedli. U slatkoj verziji podjednako je ukusna u svom osnovnom obliku i obogaćena pireom od voća, čokoladom ili sladoledom. Takođe može biti sastojak kolača i deserta.

 Recept za gratinirani prokelj sa palentom

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama