Krompiri i krompirići

1532
views
Krompir
Krompir

U Srbiji se uz meso najčešće jede krompir. U ovom tekstu nećemo komentarisati stavove nutricionista i fitnes instruktora po tom pitanju, već ćemo predstaviti nekoliko načina kako se pripremaju krompiri.

Pored klasično pečenog krompira i pire krompira, zanimljivo je nekada i odstupiti od klasike. Zašto uz meso i grilovano povrće ne biste poslužili krompir pečen u alu- foliji sa svežim začinskim biljkama i sitnim sirom – ukusno i dekorativno.

Krompir u foliji
Krompir u foliji

Klasično pržene krompiriće začinite svežim ruzmarinom iz vaše bašte. Pire krompir možete efektno poslužiti uz klasičan francuski recept za “duchess krompir” (pire krompir se pravi sa žumancetom, puterom i morskim oraščićem, istiskuje iz poslastičarske kese u oblik puslice i peče u rerni). Možete da napravite švajcarske krokete od rendanog krompira – rosti,  ili da mladi krompir pečete zajedno sa lukom i paradajzom kako bi dobio bogatije arome. Pored svih ovih zanimljivih opcija, meso pada u drugi plan…..

Kroketi od krompira
Kroketi od krompira

Nešto zahtevnija kombinacija je “pommes dauphine” – francuski recept za knedle koje se prave od testa sa pire krompirom, brašnom, jajima, muskatnim oraščićem i prema ukusu dodatkom svežeg parmezana. Knedle se uvaljaju u prezle i prže u ulju. Atraktivna alternativa kroketima!

Ako želite da dobijete zaista hrskave krompiriće, neka budu isečeni tanko i prženi u ulju, a ako želite deblje sečene krompire koji se odlično slažu sa pavlakom i roštilj sosom, pecite ih u rerni.