Uz hranu počinje priča
SavetiLampion od bundeve

Lampion od bundeve

Lampion od bundeve je simbol Noći veštica, a tradicija pravljenja lampiona od povrća, prema folkloru potiče još iz vremena irskih Kelta.

Lampion od bundeve je zamenio repu, koju su Kelti tada koristili kao svetiljku kada su slavili smrt boga Samhaina na početku keltske nove godine 1. novembra. Paljene su velike vatre koje je trebalo da zaplaše zle duhove i veštice, zajedno sa svetiljkama koje su imale lica. Ovaj običaj su u 19. veku irski imigranti doneli sa sobom u SAD, gde je repu zamenila bundeva. I tako se običaj rezanja bundeve povodom Dana veštica raširio po celom svetu.

Lampioni mogu da se prave od različitih veličina i vrsta bundeve. Hokaido sorta ima jednu prednost: njeno meso i semenke se mogu upotrebiti i za pripremu raznih ukusnih jela. Bundeva se na temperaturi između 10°C i 15°C može očuvati mesecima, pod uslovom da je plod neoštecen i da je peteljka cela. Prednost Hokaido bundeva je u tome da se svaka koja nije upotrebljena za pravljenje svetiljke može iskoristiti za pravljenje raznih jela.

Lampion Džek
Ime „lampion Džek“ potiče iz legende o irskom farmeru Džeku koji je s đavolom potpisao ugovor i koji nakon smrti nije primljen ni u pakao ni u raj. Pošto je zbog toga bio prinuđen da luta kroz tamu, đavo mu je iz milosti dao užareni grumen uglja koji je Džek stavio u izdubljen koren repe. I tako je njegovo ime postalo sinonim za lampion koji je danas simbol Noći veštica.

bundeva
bundeva

Priprema lampiona

  1. Pre nego što počnete da režete bundevu oštrim nožem, iscrtajte po njenoj kori lice koje želite da urežete. Ako ne možete to da uradite slobodnom rukom, napravite šablon od papira i precrtajte ga na bundevu.
  2. Onda izrežite poklopac bundeve i pažljivo ga odvojite i spustite na jednu stranu
  3. Nakon toga izdubite bundevu pomoću kašike i izvadite semenke i meso.
  4. Ostavite oko 1,5 do 2 cm debljine zida za lampion
  5. Dugim oštrim nožem isecite oci, nos i usta po izvučenom crtežu
  6. Počnite sa malim i ravnim rezovima, kako bi uvežbali ruku.
  7. Velike površine se takođe mogu iseći iz jednog poteza, jedna za drugom
  8. Ukoliko je na kori ostao trag od crteža, lako ćete ga ukloniti uz pomoć malo ulja
  9. Stavite sveću u bundevu i vratite poklopac na mesto.
  10. Ako želite da vam bundeva potraje dugo, možete je isprskati sokom od limuna, ili čak i lakom za kosu
Prethodni tekst
Sledeći tekst

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama