Medonosne biljke u bašti

317
views
Medonosne bijke
Medonosne bijke

Medonosne biljke u bašti su odličan način da se pomogne pčeli, jednom od najvažnijih insekata na svetu, odgovornom za dobar deo hrane koju svakodnevno jedemo.

Pored toga što medonosne biljke pomažu u ishrani pčela, među njima ima i onih koje se mogu koristiti u ljudskoj upotrebi, kao što su ruzmarin, žalfja i majčina dušica.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) se seje na proleće. Ruzmarin uspeva na svim vrstama zemlje, voli sunce i ne voli često zalivanje. Koristi se često kod pripremanja ribe i mesa. Čaj od ruzmarina stimuliše lučenje žuči, smiruje glavobolju i leči infekcije disajnih puteva.

Žalfija (Salvia officinalis) se seje na proleće, a najbolje uspeva na kamenitom tlu. Odgovara joj osunčano mesto i ne podnosi veliku vlagu oko korena. Žalfija se gaji sama u saksiji, supstrat u koji se sadi treba da bude sastavljen od peska i zemlje. Ukoliko želite da vam biljka bude žbunasta treba da povremeno dodajete đubrivo i redovno odsecate vrhove izdanaka. Žalfija se dodaje skoro svim jelima sa paradajzom i daje im poseban ukus. Odlična je za dezinfekciju usta i grla, upale desni i za inhalacije protiv prehlada.

Majčina dušica (Thymus serpyllum) odlično uspeva u suvoj zemlji bogatoj mineralima, a seje se s proleća. Zalivanje mora biti umereno, ukoliko zaboravite da li ste je zalili, bolje je ostaviti tako nego zaliti dva puta jer u protivnom može da istrune. Povremeno odsecajte vrhove. Majčina dušica deluje antibakterijski, umiruje, odlična je u borbi protiv infekcija disajnih puteva, a pomaže i u slučaju dijareje i želudačnih tegoba.

Medonosna bašta
Medonosna bašta

KAKO DA NAPRAVITE BAŠTU
Da bi ste napraviili svoju baštu ili bilo kakvu zelenu površinu prilagođenu pčelama, potrebno je da vaša zelena površina ima sledeće elemente:

  • Biljke koje obezbeđuju nektar i polen
  • Sunčano područje bez velikog uticaja vetra
  • Velike „mete oprašivača“, zone sa autohtonim ili neinvazivnim biljkama
  • Kontinuirano cvetanje tokom vegetacije
  • Eliminisan ili minimiziran uticaj pesticida i insekticida
  • Vodenu površinu ako je moguće ili pojilicu za insekte.