Uz hranu počinje priča
SavetiNutritivni kvasac - upotreba, prednosti i doziranje

Nutritivni kvasac – upotreba, prednosti i doziranje

Nutritivni kvasac stekao je popularnost poslednjih godina kao svestran i hranljiv dodatak raznim jelima. Iako može izgledati slično tradicionalnom kvascu za pečenje, nutritivni kvasac je neaktivan i posebno se uzgaja zbog svoje nutritivne vrednosti.

Nutritivni kvasac je prepun esencijalnih vitamina i minerala, a postao je osnovni proizvod u biljnoj ishrani i cenjen je zbog svog jedinstvenog ukusa sira.

Upotreba nutritivnog kvasca

  1. Zamena za sir: Jedna od primarnih upotreba nutritivnog kvasca je kao zamena za sir bez mleka. Njegov ukusan, umamijem bogat ukus čini ga odličnim dodatkom veganskoj ishrani ili ishrani bez laktoze. Pospite ga na kokice, testeninu ili salate za predivan ukus sira bez potrebe za mlečnim proizvodima.
  2. Začini i pojačivač ukusa: može se koristiti kao začin za dodavanje kompleksnijeg ukusa raznim jelima. Njegov slatki ukus čini ga raznovrsnim sastojkom za supe, čorbe, sosove i umake. Takođe se može koristiti za poboljšanje ukusa pečenog povrća i slanih grickalica.
  3. Izvor proteina biljnog porekla: Sa oko 5 grama proteina po supenoj kašiki, nutritivni kvasac je vredan izvor proteina biljnog porekla. Odlična je opcija vegetarijanskoj ili veganskoj dijeti.
  4. Sastojak za pečenje: može se dodati u razne pekarske proizvode, kao što su hleb, podloga za picu i slane mafine. Ne samo da dodaje jedinstven ukus već i doprinosi nutritivnom sadržaju konačnog proizvoda.
Kokice sa nutritivnim kvascem su posebno ukusne
Kokice sa nutritivnim kvascem su posebno ukusne

Prednosti nutritivnog kvasca

  1. Bogat vitaminima B: moćan je izvor vitamina B, uključujući B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (piridoksin) i B12 (kobalamin). Ovi vitamini igraju ključnu ulogu u energetskom metabolizmu, funkciji nerava i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.
  2. Kompletan profil proteina: Za razliku od mnogih biljnih izvora proteina kojima možda nedostaju određene esencijalne aminokiseline, nutritivni kvasac pruža kompletan proteinski profil.
  3. Imunitet: Beta-glukani koji se nalaze u nutritivnom kvascu mogu pomoći u regulisanju imunoloških odgovora, potencijalno povećavajući sposobnost tela da se brani od infekcija.
  4. Izvor minerala: Nutritivni kvasac sadrži esencijalne minerale kao što su cink, selen i fosfor, koji doprinose opštem zdravlju i blagostanju.

Preporuke za doziranje
Iako se nutritivni kvasac generalno smatra bezbednim za konzumiranje, važno je voditi računa o veličini porcija. Tipična veličina serviranja je jedna do dve supene kašike dnevno. Ovo vam omogućava da uživate u prednostima bez prekoračenja preporučenih dnevnih nivoa unosa određenih hranljivih materija.

Važno je napomenuti da nutritivni kvasac ne bi trebalo da bude jedini izvor vitamina B12 za pojedince koji su na veganskoj ishrani.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama