Uz hranu počinje priča
SavetiZamena za brašno i šećer - badem, kokos, javor...

Zamena za brašno i šećer – badem, kokos, javor…

Zamena za brašno i šećer pomaže kod ograničenja u ishrani ali nudi i jedinstvene ukuse i nutritivne prednosti.

Porast zamena za brašno i šećer promenio je način na koji pristupamo pečenju i kuvanju, istovremeno nudeći zdravije i raznovrsnije opcije. Bilo da tražite zamenu bez glutena, istražujete opcije bogate hranljivim materijama ili jednostavno želite da proširite svoje kulinarske horizonte, ove zamene daju nove mogućnosti u pripremi.

Zamena za brašno

Prednosti alternativnog brašna su veoma važne za osobe koje imaju ograničenja u ishrani. Za osobe sa osetljivošću na gluten ili celijakijom, alternativno brašno pruža siguran i ukusan način uživanja u testu bez žrtvovanja ukusa ili teksture. Mnoga alternativna brašna, kao što su brašno od badema i kinoe, imaju veću gustinu hranljivih materija od tradicionalnog višenamenskog brašna.

Brašno od badema
Brašno od badema

Brašno od badema je napravljeno od fino mlevenih badema, a postalo je popularan izbor za one koji traže alternativu bez glutena i malo ugljenih hidrata. Njegov suptilno slatki, orašasti ukus čini ga odličnom opcijom za peciva, kao što su kolačići, torte i palačinke.

Kokosovo brašno, dobijeno od sušenog kokosovog mesa, nije samo bez glutena, već je i bogato vlaknima i zdravim mastima. Njegova sposobnost da upija vlagu čini ga pogodnim za recepte kao što su mafini i brzi hleb, dajući blagi ukus kokosa.

Kinoa brašno, napravljeno od mlevenih semenki kinoe je alternativa bogata proteinima. Sa blago orašastim ukusom, dobro se uklapa i u slatka i u slana jela. Njegov nutritivni profil  uključuje esencijalne aminokiseline.

Brašno od leblebije je svestrana opcija bez glutena. Njegov zemljani ukus i svojstva vezivanja čine ga pogodnim za testo.

Zamena za šećer

Mnoge zamene za šećer imaju niži glikemijski indeks od tradicionalnog šećera, što znači da imaju blaži uticaj na nivo šećera u krvi. Svaki alternativni šećer daje svoj jedinstveni ukus jelima.

Zamena za šećer
Zamena za šećer

Sirup od javora dobijen iz soka javorovog drveća je prirodni zaslađivač bogat antioksidansima i mineralima.

Kokosov šećer napravljen od soka kokosovih palmi, je niskoglikemijska alternativa tradicionalnom šećeru. Ima ukus nalik na karamelu i može se koristiti u odnosu 1:1 u većini recepata.

Med je vremenska alternativa rafinisanom šećeru. Sadrži antioksidante i ima potencijalne zdravstvene prednosti, uključujući umirivanje upale grla i podsticanje zarastanja rana.

Stevija dobijena iz listova biljke Stevia rebaudiana, je zaslađivač bez kalorija sa visokim nivoom slatkoće. To je odlična opcija za one koji žele da smanje unos kalorija i šećera.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama