Uz hranu počinje priča
ReceptiOrada - riba posvećena boginji ljubavi

Orada – riba posvećena boginji ljubavi

Orada je cenjena od antičkih vremena. Stari Grci su je toliko poštovali da su je posvetili Afroditi, boginji ljubavi.

Orada ima karakterističan izgled: ovalno, široko i pljosnato telo, visoko čelo i nisko postavljena usta s isturenim usnama. Ovo su izrazito snažne ribe sa snažnim sekutićima i kutnjacima, mogu da skidaju školjke sa stena i da im zdrobe oklop. Iako živi i u Atlantskom okeanu i u drugim morima, orada je tipično mediteranska riba. Većina divljih orada se lovi u morima Grčke, Turske, Italije i Severne Afrike, obično mrežama, ali i pomoću štapa.

Crvenu oradu možemo sresti od Mediterana do Novog Zelanda. Uglavnom se peca u Italiji, kod Šri Lanke i na Novom Zelandu. Hrani se ljuskarima, malim ribama i crvima. Karakteristična je po telu jarko ružičaste boje koja ide čak i do crvene. Crvena orada polako raste dok ne dostigne svoju punu veličinu od maksimum 70 cm. Međutim, većina primeraka ne dostiže ovu veličinu, već ostaje znatno manja.

Zlatoglava orada se prepoznaje po zlatnoj traci koja se pruža od čela do ociju, a ima i zlataste delove kože na škrgama. Ova zlatna boja veoma brzo nestaje nakon što riba
ugine. Stanište ove vrste se proteže od Britanskih ostrva, preko Mediterana sve do ostrvlja Kape Verde. I ona može da naraste do dužine od 70 cm, međutim može da dostigne težinu od čak 2,5 kg. Hrani se ljuskarima i sitnom ribom, kao i morskom travom i morskim algama.

Crna orada živi u vodama Mediterana, ali i u Istočnom atlantskom okeanu, od Norveške do Severne Afrike. Živi u blizini obale, u dubinama od 15 do 50 metara, uglavnom na peskovitom i stenovitom dnu, kao i u delovima obraslim morskom travom. Manja je od druge dve vrste, dužine je između 30 i 70 cm, tako da je idealna kao porcija za jednu osobu. Njeno crno telo prekriveno je tvrdim krljuštima koje se moraju pažljivo očistiti pre pripreme.

Orada
Orada

Orada se uglavnom prži ili peče na roštilju, međutim njeno meso dozvoljava i dinstanje, kuvanje i pečenje u pećnici. Krupnije orade su veoma dobre za filetiranje. Fileti se brzo preprže na maslinovom ulju sa spoljne strane (one na kojoj je koža). Tiganj se nakon kratkog vremena sklanja s vatre. Ako protein počne da izlazi sa strane, propržite ribu na kratko i s druge strane. Meso s ovakvim načinom pripreme ostaje prozirno i sočno.

Kako očistiti oradu?

  1. Prvo kuhinjskim makazama odsecite leđna peraja, kako se ne bi povredili.
  2. Nakon toga krljušt očistite tupim delom noža, ili posebnim alatom za čišcenje ribe.
  3. Ukoliko utroba nije izvađena, isecite ribu duž trbušne duplje i rukom izvadite iznutrice.
  4. Celu ribu dobro operite u hladnoj vodi.
  5. Oštrim nožem zasecite ribu. Počnite od škrga i zasecite do kičme. Vrhom noža secite duž kičme, spustite nož uz kičmu i isecite filet do repa. Oštrim nožem sredite filet i odsecite trbušnu maramicu.

Kada završite s filetiranjem, nemojte bacati delove koji vam ne trebaju za pripremu glavnog jela. U lonac vode ubacite trbušnu maramicu, kičmu, kosti i glavu, glavicu crnog luka, čen belog luka, lovorov list i  kuvajte na niskoj temperaturi. Kada voda proključa, pomerite lonac u stranu i ostavite da se prohladi. Napravili ste savršenu osnovu za supe, sosove ili za poširanje.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama