Uz hranu počinje priča
SavetiParadajz - od šljive do urme

Paradajz – od šljive do urme

Paradajz su nekada davno uzgajali samo kao dekorativnu biljku, koju su smatrali otrovnom, a danas je u prvih deset najpopularnijih biljki na svetu u ishrani.

Paradajz je toliko popularan, da se skoro 100 miliona tona konzumira širom sveta svake godine. Registrovano je oko 4.000 sorti paradajza širom sveta. Najvažniji od njih su:

 1. Šljivar – je dugačak i posebno sočan. Često se koriste u proizvodnji konzerviranog paradajza, soka od paradajza ili kečapa.
 2. Jabučar – stara autohtona sorta srpskog paradajza, prepoznatljiv je po tome što je mesnat.
 3. Čeri – često se koristi u salatama, zbog svoje veličine i različitih boja, kao i u pastama.
 4. Volovo srce – ovaj paradajz može biti jako velik, a ružičasto meso se topi u ustima.
 5. Paradajz (beefstake) – ima crveni, debeli i kvrgavi oblik, takođe ima visok udeo voćnog mesa. Odlični su za salate.
 6. Žuti –  pre nekoliko stotina godina većina sorti paradajza je verovatno bila žuta – što je i dovelo do naziva na italijanskom “pomodoro” ili “zlatna jabuka ”.
 7. Zeleni – kao što je tomatiljo je u Meksiku osnovni sastojak salsa verde i čilija.
 8. Crni – ima boju između ljubičaste i crne, i sve je popularniji.
 9. Urma paradajz – dolazi uglavnom iz južne Italije i ima posebno slatku notu kada je zreo.
Žuti i zeleni paradajz
Žuti i zeleni paradajz

Kako oguliti paradajz?

 1. Napravite nožem slovo X na suprotnoj strani od one gde je peteljka. Skinite peteljku. Sipajte vruću, kipuću vodu preko paradajza, i ostaviti dok koža ne počne da se odvaja. Prebaciti paradajz u ledenu vodu kako bi se zaustavilo kuvanje. Na kraju pažljivo skinuti kožu.
 2. Iseći zreli plod na četvrtine ili osmine, u zavisnosti od veličine. Staviti svaki komad na dasku za seckanje, tako da koža dodiruje dasku, a zatim uhvatiti vrh i nožem izrezati između mesa i kože.
 3. Veći i čvršći plod može da se čisti sa ljuštilicom za krompir, a postoje i posebno dizajnirane ljuštilice za paradajz.
Napravite nožem slovo X
Napravite nožem slovo X

Pravi način za čuvanje paradajza

Svi kažu da paradajzu nije mesto u frižideru! U frižideru gube ukus i postaju meki. Idealno bi bilo da se odvoje od drugog voća i povrća, i to na temperaturi između 13 i 18 stepeni. Tako neće izgubiti vitamine i minerale od 2 do 3 nedelje.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama