Uz hranu počinje priča
SavetiPiletina na roštilju

Piletina na roštilju

Piletina na roštilju je odličan izbor, od krilaca do celog pileta, od hrskave korice do sočnog belog mesa – za svakoga se nađe ponešto

Piletina na roštilju može da bude savršeni prolećni zalogaj, ili prava noćna mora – sve zavisi od roštilja. Ovo posno meso ne trpi jaku i direktnu vatru, jer tada postaje suvo, ili ako su u pitanju deblji komadi može i da bude spaljeno spolja, a sirovo unutra.

Zato se za pripremu piletine preporučuje vatra srednje jačine, kako bi meso ostalo sočno.

piletina
piletina
  • pileće meso mora uvek da se temeljno ispere i osuši, i iznutra i spolja.
  • izvadite meso iz frižidera pola sata pre roštiljanje kako bi bilo na odgovarajućoj temperaturi kada se stavi na roštilj. (zbog osetljivosti meso ne sme biti na spoljnoj temperaturi duže od ovog vremena)
  • pileće meso mora da se pripremi tako da sredina dostigne temperaturu od 75° C.
  • marinade daju aromu mesu – mogu biti različitih ukusa i sastojaka Tanke komade ostaviti u marinadi oko tri sata; šest sati za celo pile.
  • u meso može da se utrlja i začinjen puter
  • Pilećem mesu može da se doda aroma stavljanjem začina ispod kožice. Pažljivo odvojiti kožicu od mesa, i staviti začinsku mešavinu ispod kože, a zatim dodati malo začina i na kožu.
  • Suve mešavine deluju brzo, tako da ih treba ostaviti da deluju ( tanki komadi mesa bez kostiju 15 minuta najviše, na pola pileta 30 do 90 minuta)
Najveća veština roštiljanja je, naravno, roštiljanje celog piletia – i to može da traje između jednog i sat i po, u zavisnosti od veličine pileta i načina pripreme. Pile bi trebalo da se sprema pod indirektnom toplotom, tako da se kuva polako i ravnomerno, jer tada meso postaje sočno i hrskavo. Pile može da se priprema na ražnju, aluminijumskoj posudi za roštilj ili na konzervi piva – veoma popularan način pripreme u Americi. Ova metoda je izmišljena u Americi 40-ih godina. Piletina se postavlja uspravno na limenku piva koja je do pola puna. Toplota dovodi do isparavanja piva, pa začinjena piletina upija arome piva i ostaje sočna. Umesto piva može da se napravi mešavina sa začinskim biljem. 
Još jedan način za pripremu celog pileta je  – leptir metoda. Celo pile se iseče do pola, izvadi se kičma i poravna tako da je cela površina pileta u istoj ravni. Ovako poravnjano pile se kuva pokriveno i pod određenom težinom – može da se koristi  cigla uvijena u aluminijum foliju. Ovako istanjeno pile se peče na srednjoj – nižoj temperaturi, prvo sa jedne pa sa druge strane.
piletina na konzervi
piletina
Temperatura
Kako bi se proverilo da je piletina gotova, ubacuje se termometar u najdeblji deo noge i proverava da li je meso dostiglo temperaturu jezgra od 75 ° C.
  • Termometar ne sme da dodiruje kost, jer je kost toplija od mesa i može da zavara
  • Ako nemate termometar, možete proveriti da li je mesto gotovo tako što ćete pustiti sok iz pileta, ako je sok bistar – meso je gotovo. Takođe meso pored kostiju ne bi trebalo da bude roze.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama