Savet za pripremanje hleba

2189
views
Hleb
Hleb

Pripremanje hleba nije nešto što se radi odokativno. To je skoro naučni proces u kome je ključno koristiti tačno određene količine sastojaka.

Ipak, daje mogućnost za kreativnost, pa i malo magije. Svaki kuvar u svojim brašnjavim rukavima krije poneki trik. Tajnovito će se nasmešiti na pitanje da li ima posebnu taktiku za postizanje hrskave korice, vazdušastog testa, bogatog ukusa…

Hleb
Hleb

Hleb

Postoji veliki broj varijacija u pripremi običnog belog hleba od 4 sastojka. Ovaj generalni proces pripreme bi trebalo da garantuje siguran uspeh ukoliko pratite uputstva recepta koji ste odabrali. Neke vrste hleba zahtevaju drugačije sastojke, specifične tehnike u procesu pripreme, kao i različita vremena i temperature za pečenje.

1. Zagrejte rernu na 220°C
2. U velikoj činiji prstima pomešajte brašno, so i kvasac. Ako koristite suvi kvasac prvo ga pomešajte sa mlakom vodom i dodajte ga u sledećoj fazi.
3. Dodajte vodu i sve sastojke pomešajte drvenom kašikom. Mešajte nekoliko minuta dok ne počne da se formira testo.
4. Stavite testo na radnu površinu bez brašna i mesite 10-15 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Trebalo bi da ima svilenkasti izgled i da se ne lepi za radnu ploču.
5. Stavite testo u blago nauljenu posudu, pokrijte posudu vlažnom krpom i ostavite na toplom mestu oko 1 sat, da naraste duplo veće.
6. Posle sat vremena izbacite testo iz posude i ponovo ga mesite dok se ne smanji na prvobitnu veličinu. Napravite okruglu veknu i ponovite proces tačke 5 za narastanje.
7. Pre pečenja nauljite oštar nož i zasecite 3-4 reza sa gorenje strane testa- ovo će dozvoliti testu da se širi.
8. Stavite pleh s vrelom vodom na dno rerne – para će pomoći da se stvori lepa korica na hlebu. Pecite hleb na srednjoj rešetki 15 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 30 minuta, dok hleb ne zazvuči „šuplje“ kada kucnete koricu.
Nemojte nikako otvarati rernu u prvih 30 minuta, jer će nagla promena temperature sprečiti dizanje testa, a i posle se trudite da je ne otvarate dok vam se ne učini da je hleb skoro gotov. Ostavite da se hleb prohladi pre služenja.

Recept: Francuski hleb

Hleb
Hleb

Recept: Francuski hleb