Recept za baget – francuski hleb

7069
views
Francuski hleb
Francuski hleb

Francuski hleb, poznatiji kao baget (baguette) je duga, tanka vekna francuskog hleba koji se obično pravi od osnovnog posnog testa. Baget je prepoznatljiv po svojoj dužini i hrskavosti kore.

Baget ima prečnik od oko 5 ili 6 santimetara  i uobičajene je dužine od oko 65 cm, a receptura testa je definisana francuskim zakonom. Reče baget označava “štap”.

Recept za baget

Sastojci: 800g mekog pšeničnog brašna, 4 dl mlake vode, 10g soli, 1dl maslinovog ulja, 20 g šećera, paketić suvog kvasca

Priprema: Rastvorite kvasac, šećer, 1dl vode, so i malo brašna, i pustite da naraste. Prosejte brašno, dodajte so, šećer. Dodajte maslinovo ulje, kvasac, izmešajte i dodajte ostatak vode da biste dobili glatko testo. Izručite ga na dasku posutu brašnom i podelite na dve vekne. Ostavite da odmori 10 minuta. Obe vekne razvucite na komade dimenzija 23:30 cm, urolajte kao kifle, zelepite im ivice i gornju stranu zarežite ukoso četiri puta. Prebacite ih na pleh, prethodno dobro namazan uljem i posut brašnom, prekrijte debelim platnom i ostavite da rastu 2 sata. Namažite vekne vodom i pecite na 190 stepeni sat vremena. Umesto vodom možete ih premazati skrobom, pomešanim sa vodom i posuti susamovim i lanenim semenom.