Savršena slatka pavlaka – tajna je u mućenju

39977
views
Slatka pavlaka
Slatka pavlaka

Slatka pavlaka je dostupna u više varijanti: slatke pavlake sa manjim, do izuzetno bogate slatke pavlake sa dvostrukim ili izuzetno velikim sadržajem masti. Sadržaj masti određuje za šta je proizvod koji se koristi pogodan.

Samo slatka pavlaka sa najmanje 30 procenata masti pogodna je za mućenje – idealno je 32 do 36 procenata.

Ova slatka pavlaka veoma lako vezuje vazduh tokom lupanja – ali samo kada je hladna (2 do 6°C). Oprema koja se koristi i posuda u kojoj se slatka pavlaka lupa takođe treba da budu hladni. Samo na niskim temperaturama mlečne masti mogu da formiraju stabilnu mrežu sa vazdušnim mehurićima, i na taj način naprave čvrstu penu.

Slatka pavlaka
Slatka pavlaka

Slatka pavlaka sa većim sadržajem masti se još više širi i idealna je za dekorisanje deserta i konditorskih proizvoda. Međutim, postoji relativno visok rizik od prekomernog ulupavanja ove pavlake, pretvaranjem iste u puter.

  • Slatka pavlaka se može ulupati do željene konzistencije uz pomoć žice za mućenje ili električnog miksera.
  • Ručno lupanje je izuzetno brzo i efikasno, ukoliko se žica kreće u obliku broja 8.
  • Čim slatka pavlaka postane vazdušasta i počne da formira vrhove (ali ne ranije!), može da se doda šećer ili vanilin šećer.
  • Kada je slatka pavlaka čvrsto ulupana, prekrivena prozirnom lepljivom folijom i smeštena u frižider, ona će ostati u čvrstom stanju narednih 6 do 8 sati, posle čega će se skupiti i na kraju spasti.

Sve potrebne sastojke i alate za pripremu i ukrašavanje kolača i torti možete naći na stranici: Kalupi i alat za fondan torte i kolače