Sočivo – zimski “kavijar”

9037
views
Sočivo
Sočivo

Sočivo je mahunarka koja može da se pripremi na različite načine, i zaslužuje da se nađe na jelovniku što češće.

Iako je kod nas najpoznatija vrsta sočiva – smeđe boje, postoji nekoliko vrsta i boja – crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto i smeđe sočivo.

Najskuplje, a prema mnogima i najkvalitetnije sočivo je crne boje, često se naziva i “Beluga” jer svojim oblikom i veličinom podseća na Beluga kavijar. Tokom kuvanja dobija sivu boju.

beluga
beluga

U zavisnosti od toga da li i dalje ima svoj omotač – u kojem se nalazi i najveći deo hranljivih sastojaka i ukusa, zavisi i priprema sočiva. Sočivo ne sme da se kuva predugo, kako bi ostalo čvrsto, i kako se omotač ne bi odvojio. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen – žuto, crveno, belo – tokom kuvanja postaje kašasto.

Jela sa sočivom se prave od Azije preko Afrike do Evrope, pa postoji veliki broj recepata koji mogu da se isprobaju.

Idli kolač iz Indije
Idli kolač iz Indije

Sočivo širom sveta
Postoji veliki broj tradicionalnih recepata iz Indije, gde se uglavnom priprema sočivo bez omotača. Za popularno jelo “dal”, sočivo se kuva dugo, dok ne postane kaša i dodaju se jaki začini. Sos “sambar” na bazi sočiva je popularan u južnoj Indiji – često se jede sa “idlijem”, kolačem koji se pravi na pari, od pirinča i sočiva. I poppadum, hrskava lepinja od duboko prženog sočiva je jedan od najpopularnijih priloga i Indiji. U Africi je najpopularnije crveno sočivo, zbog svoje boje, ali i zbog toga što se brzo kuva. U Aziji se od sočiva prave pirei koji se zatim začinjavaju ljutim začinima. U Evropi se sočivo jede uglavnom kuvano sa dodatkom belog luka, šargarepe i suvog mesa ili slanine.

Kuvano sočivo
Kuvano sočivo

Začini
Začini mogu da se dodaju već na početku kuvanja, jer ova vrsta mahunarke odlično preuzima ukus začina – sa omotačem bolje nego bez. U vodu mogu da se dodaju prema ukusu beli luk, čili, kumin, seme senfa, lovorov list, majoran, ruzmarin i majčina dušica. Za lakše varenje se mogu dodati kim i komorač ili korijander.

Ovu mahunarku nije potrebno potapati pre pripreme, kao na primer pasulj – jer joj je potrebno oko pola sata kuvanja. Posebno kada je u pitanju sočivo bez omotača, jer ova vrsta mnogo brže upija vodu. Svakako je potrebno zrna isprati pre pripreme.