Sve na svom mestu – “Mise en place”

2129
views
Mis en place
Mis en place

“Mise en place” je francuski izraz koji označava “postavljanje na mesto” i označava pripremu i organizaciju sastojaka i opreme za kuvanje kako bi se što uspešnije i lakše pripremio obrok.

Kuvanje je proces koji podrazumeva prikupljanje potrebnih sastojaka, seckanje povrća, pripremu mesa i korišćenje odgovarajuće opreme. Pravilno “postavljanje na mesto” omogućava protok u vašoj kuhinji koji kao rezultat ima bržu pripremu, lakše čišćenje i brže vreme kuvanja. “Mise en place” je obavezna praksa u svim profesionalnim kuhinjama, gde svaki sastojak ima svoje mesto i tako olakšava kuvaru, da nekada i bez gledanja iskoristi sve sastojke.

Šef Keith Schroeder u ovom video tutorijalu pokazuje šta znači “mise en place”.

Saveti:

  • posuda ili kesa za otpatke pored daske za seckanje ( kako ne biste na svakih par minuta išli do kante za đubre ili pomešali delove povrća sa odbačenom ljuskom)
  • Odabrati recept koji odgovara vremenu koje imate za pripremu (ako ste gladni onda je to neki brzi recept – dobro pogledajte vreme i proces pripreme, kako biste izbegli one recepte koji zahtevaju mariniranje sastojaka ili dizanje testa od nekoliko sati)
  • fokusirajte se na sastojke koji su vam potrebni i postavite ih tako da vam budu na dohvat ruke (sve što vam nije potrebno sklonite sa radne površine)
  • poređajte sastojke po redosledu upotrebe
  • posvetite pažnju svakom koraku u procesu, nemojte istovremeno da radite više stvari
  • pridržavajte se “mis en place” prilikom kuvanja i uštedećete vreme za čišćenje, bićete bolje organizovani, a vaša jela će biti pripremljena sa pažnjom koju zaslužuju