Egzotične pečurke – šitake, enoki, šimeji, muer i pom pom

5993
views
enoki ramen

Egzotične pečurke sa Dalekog istoka se koriste sve češće u Evropi. Neobični oblici i ukusi uz neverovatna nutritivna svojstva su najveći razlog za sve veću popularnost ovih plodova šume.

Neke vrste azijskih pečurki se koriste u Kini, Japanu, Koreji i Tajlandu već hiljadama godina. Pečurke se u azijskim specijalitetima koriste sveže ili sušene, a njihova nutritivna svojstva su fantastična: nemaju masnoće, imaju vitamine i hranljive polisaharide kao što je beta-glukan, koji pomaže u jačanju imunog sistema. Stotinama godina unazad se pečurke koriste kao zdrava ishrana koja pomaže u snižavanju krvnog pritiska i regulisanju holesterola.

5 egzotičnih azijskih pečuraka

1.Shiitake (tongu) – dolaze iz Kine, Koreje i Japana, ove pečurke imaju široku kapicu smeđe – crvenkaste boje, a u Evropi se uzgajaju u Holandiji i Rusiji. Njihovo svetlo meso je čvrsto i sočno, a umami ukus kojim su bogate, podseća na ukus divljih pečurki. Starost pečurke se određuje na osnovu nabora ispod kapice, mlade šiitake imaju bele nabore, a što su starije boja postaje prvo žuta, pa braon. Ove pečurke su dostupne sveže i sušene.

šitake i enoki
šitake i enoki

2. Enoki (somotsko stopalo)  – posle šitaki pečurki, ovo je najpopularnija vrsta za uzgajanje u Japanu. Takođe se uzgaja i u Evropi. Uzgaja se u mraku i atmosferi bogatoj ugljen-dioksidom. Tako zadržava belu boju i formira dugačku stabljiku i nežne kapice. Divlje enoki pečurke su smeđe boje i imaju dosta kraće stabljike. Tekstura gajenih pečurki je hrskava, nežno voćnog mirisa i blagog ukusa. Jedu se sirove kao prilog ili u salatama.

3. Shimeji (braon plažna pečurka) – ova pečurka ima prijatan aromatičan ukus i raste u klasterima. Šimeji se prodaje u smeđoj i beloj boji; bela vrsta se uzgaja u mraku. Može da se priprema cela i ostaje čvrsta čak i posle kratkog kuvanja. Ne preporučuje se da se služi sirova, jer tada ima gorak ukus.

Šimeji pečurke
Šimeji pečurke

4. Mu-err (drveno uvo) – ova pečurka može biti smeđa ili crna, a svojim oblikom podseća na ljudsko uvo. Prepoznatljiv je sastojak u kineskim jelima koja se prave u voku i supama. Mu-err se uvek prodaje sušena, a zatim se potapa u vodu gde se njena veličina povećava značajno. Ukusom podseća na morske alge, a tokom pripreme upija ukuse drugih sastojaka.

ma-re i pom pom
mu-err i pom pom

5. Pom pom (bradati jež, lavlja griva) Ova neverovatna pečurka je sastavljena od sitnih “bodlji” – ima ukus koji podseća na piletinu ili teletinu. Veoma je osetljiva na dodir i zahteva pažljivu pripremu. Uglavnom se seče na sitnije komade, a zatim prži na ulju, dubokom ulju ili se pohuje.

Da li ste znali?
Enoki je jedna od prvih pečurki koje je čovek počeo da uzgaja, prve informacije o uzgajanju sežu do Tang dinastije između 800. i 900. godine. Zbog toga što je veoma zahvalna za uzgajanje, ova pečurka je bila deo prtljaga svemirske misije,  D-2 Spacelab 1993. godine, kako bi se proverio uticaj gravitacije na rast pečuraka.

Skladištenje

  • Pečurkama odgovara suvo, hladno, prozračno i tamno okruženje.
  • Sveže pečurke se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana, labavo uvijene u krpu
  • Zbog osetljivosti ne smeju se pritiskati
  • Suve pečurke će se održati bez problema nekoliko meseci, ako se čuvaju na suvom, hladnom i tamnom

Čišćenje

  • Ako se sveže pečurke stavljaju u vodu, one će se natopiti kao sunđer – i njihov divni ukus će nestati.
  • Pažljivo se čiste tankom četkom ili specijalnom četkicom za pečurke, krpom ili ubrusom

Sušene pečurke

  • Sušene pečurke se “vraćaju u život ” tako što se potope u u toplu vodu. U zavisnosti od veličine, u vodi stoje od 20 minuta do dva sata.
  • Kada nabubre, dalje se obrađuju kao sveže pečurke
  • Važno: nemojte baciti vodu u kojoj su stajale pečurke, ona je odlična za dalju pripremu supe, sosa itd.  (ako znate da su pečurke bile oprane pre sušenja)
  • 25 grama sušenih pečuraka je jednaka količini od 250 g svežih.