Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiAmarant: superhrana za savremeni svet

Amarant: superhrana za savremeni svet

Poslednjih godina, amarant sve više privlači pažnju i dobija na popularnosti. Sa svojom bogatom istorijom koja datira hiljadama godina unazad, amarant ima odličan nutritivni profil. Ovo drevno zrno postalo je moderna superhrana.

Amarant, naučno poznat kao Amaranthus, pripada porodici Amaranthaceae i poreklom je iz Amerike. Prepun esencijalnim hranljivim materijama, za razliku od mnogih drugih žitarica, amarant je bez glutena.

Jedna od istaknutih karakteristika amaranta je visok sadržaj proteina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, što ga čini potpunim izvorom proteina uporedivim sa proteinima životinjskog porekla. Ova karakteristika čini amarant idealnim izborom za vegane i vegetarijance koji žele da zadovolje svoje potrebe za proteinima. Takođe, amarant obiluje vlaknima, pružajući osećaj sitosti.

Bogat vitaminima i mineralima, amarant nudi širok spektar esencijalnih hranljivih materija. Odličan je izvor gvožđa, magnezijuma, fosfora i mangana. Sdrži i značajne količine kalcijuma, kalijuma, cinka i vitamina B-kompleksa, uključujući folat.

Amarant
Amarant

Zdravstvene prednosti amaranta

Impresivan nutritivni profil Amaranta doprinosi zdravlju srca. Njegov visok sadržaj vlakana pomaže u regulisanju nivoa holesterola, smanjujući rizik od srčanih oboljenja. Pored toga, prisustvo masti zdravih za srce, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti, dodatno podržava kardiovaskularno blagostanje. Nizak glikemijski indeks, uzrokuje sporiji porast nivoa šećera u krvi u poređenju sa rafinisanim žitaricama. Ovaj kvalitet ga čini pogodnim za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da održe stabilan nivo šećera u krvi. Prisustvo dijetetskih vlakana takođe pomaže u kontroli glukoze i osetljivosti na insulin. Kalcijum, magnezijum i fosfor, svi prisutni u amarantu, neophodni su za održavanje jakih kostiju i sprečavanje stanja poput osteoporoze. Sadržaj kalcijuma u ​​zrnu je konkurentan sadržaju mleka, što ga čini vrednim izvorom ovog vitalnog minerala, posebno za pojedince koji izbegavaju mlečne proizvode. Visok sadržaj vlakana Amaranta podstiče sitost, pomaže u kontroli apetita i sprečava prejedanje. Takođe pomaže u regulisanju varenja i održavanju zdravog mikrobioma creva. Istraživanja sugerišu da amarant poseduje antiinflamatorna svojstva koja se pripisuju njegovom visokom sadržaju određenih bioaktivnih jedinjenja. Ova jedinjenja, kao što su peptidi i fenolne kiseline, mogu pomoći u smanjenju hronične upale.

Priprema amaranta
Priprema amaranta

Kulinarska raznovrsnost
Pored svojih nutritivnih prednosti, amarant nudi širok spektar kulinarskih mogućnosti. Zrna se mogu kuvati i koristiti kao hranljiva osnova za kašice, salate, supe i priloge. Brašno od amaranta može se kombinovati u pecivu, pružajući alternativu bez glutena koja dodaje jedinstveni orašasti ukus. Pored toga, amarant se može iskokati kao kokice, nudeći hrskavu i hranljivu opciju za užinu.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama