Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiBulgur - svestrana žitarica

Bulgur – svestrana žitarica

U svetu žitarica, po svojoj svestranosti, nutritivnoj vrednosti i divnom ukusu ističe se jedan skromni sastojak – bulgur.

Poreklom sa Bliskog istoka bulgur je stekao globalnu popularnost zbog brojnih zdravstvenih prednosti i kulinarskih primena. Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo da bude osnovna namirnica u svakom domaćinstvu.

Bulgur je vekovima bio glavna hrana na Bliskom istoku, a njegovi koreni sežu do drevnih civilizacija.Nastaje posle procesa kuvanja, sušenja i grubo mlevenja zrna pšenice, što kao rezultat daje zrno koje zadržava većinu svojih hranljivih materija i ima izrazito orašasti ukus. Svestrana priroda bulgura čini ga osnovnim sastojkom u mnogim jelima, od tradicionalnih bliskoistočnih jela kao što su tabbuleh i pilaf do modernih interpretacija u internacionalnoj kuhinji.

Bulgur
Bulgur

Kada je u pitanju nutritivna vrednost, bulgur je moćna namirnica. Odličan je izvor dijetetskih vlakana, pružajući visok sadržaj i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Ova vlakna pomažu u varenju, podstiču sitost i pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola i šećera u krvi. Osim toga, bulgur je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin B6, gvožđe, magnezijum i fosfor, koji su neophodni za opšte blagostanje organizma.

Visok sadržaj vlakana u bulguru doprinosi osećaju sitosti, smanjuje prejedanje i promoviše zdravo održavanje telesne težine. Pored toga, njegov nizak glikemijski indeks obezbeđuje sporo i stabilno oslobađanje glukoze u krvotok, sprečavajući nagle skokove nivoa šećera u krvi. Ovo čini bulgur odličnim izborom za osobe sa dijabetesom ili one koji žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.

Uključivanje bulgura u vašu ishranu može imati značajne dugoročne koristi za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Poznato je da sadržaj vlakana, kalijuma i magnezijuma u ​​bulguru podržava zdravlje srca tako što reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava ukupnu kardiovaskularnu funkciju. Pored toga, prisustvo antioksidanata u bulguru pomaže u borbi protiv upale i oksidativnog stresa.

Bulgur
Bulgur

Svestranost u kuhinji
Bulgurova kulinarska svestranost je glavni razlog njegove široke popularnosti. Može se koristiti kao osnova za salate, variva i priloge, dodajući teksturu i ukus raznim receptima. Pošto se brzo kuva, odlična je opcija za one koji traže hranljiv obrok za kratko vreme. Od izdašnih supa do ukusnih pilava, prilagodljivost bulgura ga čini omiljenim sastojkom.

U svetu žitarica, bulgur se ističe zbog zdravstvenih prednosti, a njegova bogata istorija i raznovrsnost u kuhinji čine ga sastojkom vrednim istraživanja i uključivanja u našu svakodnevnu ishranu.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama