Ceo svet miriše na roštilj

892
views
Roštilj
Roštilj

Specijaliteti s roštilja mogu da se podeli na pet osnovnih grupa: centralna i istočna Evropa, Mediteran, istočni Mediteran, Amerika i Azija.

Regionu centralne i istočne Evrope pripisana je šampionska titula u spravljanju kobasica na roštilju i u jednostavnosti priloga koji se serviraju uz roštilj. Iako kobasice imaju počasno mesto pri svakom roštiljanju, fešta je nezamisliva bez brojnih varijeteta krompir salate i senfa. Naravno, pivo je nezaobilazni tečni pratilac ovog uživanja. Iako uz kobasice na žar stavljaju i druge vrste mesa, Evropljani vole jednostavnost pripreme, pa su so i biber dominantni začini.

Riba
Riba

Mediteranski roštilj karakterišu mirisne travke i začini, a obilje ribe, morskih plodova, agruma i maslina daje onu prepoznatljivu, laku i tako očaravajuću notu jelima ovog podneblja. Ruzmarin, bosiljak, majčina dušica i origano, u svežem ili sušenom obliku, uz kvalitetnu morsku so sastojci su bez kojih se ne može zamisliti mediteransko roštiljanje. Slično je i na području istočnog Mediterana, s tim što se tamo koriste jači začini poput mlevene paprike ili kumina, a nana i peršun su veće zvezde od bosiljka i origana. U Dalmaciji, nama poznatijem delu ove regije, postoji lokalni izraz za roštilj – gradele. Ipak, ma kako zanosni bili, ukusi i mirisi specijaliteta sa gradela savršenstvo duguju i kvalitetnim vinima, koja su još jedno bogatstvo ove gastronomije.

Za razliku od sofisticiranih ukusa mediteranskog roštilja, američki je krajnje jednostavan što se pripreme tiče. Podrazumevaju se veliki komadi mesa, pa na žaru najčešće cvrče debeli stejkovi, goveđi odresci, a društvo im prave čuvena rebarca. Uobičajeni američki BBQ ne može se ni zamisliti bez obilja piva i gotovih sosova i različitih dodataka kojima se meso obilno preliva.

Ražnjići
Ražnjići

Šarenilo roštiljskih ukusa azijskog kontinenta ne može se lako dočarati. Ogromna Kina sa nekoliko velikih gastronomskih regiona, Tajland i Japan, te Indija i Indonezija imaju bezbroj varijeteta u pripremanju jela na otvorenoj vatri, bilo na metalnoj ploči ili u glinenim roštiljima na ćumur. U odnosu na ostatak sveta, jela sa roštilja širom Azije najmanje su masna. Slano, kiselo, ljuto, gorko i slatko su ključni elementi ukusa azijskog roštilja, a tajna je u obilju kod nas manje poznatih začina, među kojima caruje đumbir.

Tekst: Branka G. Gajić