Crni, beli, zeleni biber – koji je bolji?

4952
views
Biber
Biber

Raznih boja, raznih naziva, biber se meša u skoro svako jelo, i to ne samo slano. Ali koja je tačno razlika između različitih vrsta bibera?

U srednjem veku biber su u Evropu iz Azije doneli arapski trgovaci i zbog toga je bio dragocen i skup. Pomorci su krenuli u potragu za mestom odakle dolazi ovaj začin, i bio je potreban skoro ceo 15. vek pre nego što su portugalski istraživači pronašli put oko vrha južne Afrike do Indije i ostrva začina, što je danas Indonezija.

Kristofer Kolumbo je plovio zapadno u potrazi za lakšim putem do Indije, a tokom svog putovanja je otkrio Ameriku, gde nije bilo bibera ali je bilo paprike i čilija. Zbog toga je u Evropi paprika poznat i kao “španski biber”.

Danas su najveći proizvođači ovog začina Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i Malezija. Zeleni, crni i beli biber dolaze od iste biljke, od grma bibera rodom iz jugoistočne Azije. Nezrele bobice su poznate kao zeleni biber.

Crni se dobija od bobica koje se beru i suše neposredno pre nego što su sazrele. Beli je dobijen od potpuno zrelog ploda. Pored ovih postoji i “lažni biber” i biberasti začini, koji zapravo dolaze od drugih biljaka, na primer, indijski biber, ružičasti biber (bobice peruanskog drveta Pepper Tree) ili allspice (poznatiji kao japanski biber ili pimento).

Crni, beli, zeleni – koji je bolji?

Koju vrstu bibera ćete koristiti u potpunosti zavisi od recepta i drugih sastojaka.

  • Crni je najmirisniji. On najbolje odgovara crvenom mesu i tamnom sosu, dok ribi, belom mesu i svetlom sosu odgovara beli.
  • Zeleni ima blažu i više voćnu aromu, dodaje se za posebni ukus sosu, supi i salatama.

U svakom slučaju je dobro imati sve sorte na polici sa začinima.