Crni, beli, zeleni biber – koji je bolji?

2177
views
Biber
Biber

U kuhinji je gotovo nezamenljiv. Raznih boja, raznih naziva, biber se meša u skoro svako jelo, i to ne samo slano. Ali koja je tačno razlika između različitih vrsta bibera?

U srednjem veku biber su u Evropu iz Azije doneli arapski trgovaci. Začin je zbog toga bio dragocen i skup. Pomorci su krenuli u potragu za mestom odakle dolazi biber, i bio je potreban skoro ceo 15. vek pre nego što su portugalski istraživači pronašli put oko vrha južne Afrike do Indije i ostrva začina, što je danas Indonezija.

Kristofer Kolumbo je plovio zapadno u potrazi za lakšim putem do Indije, a tokom svog putovanja je otkrio Ameriku, koja nije imala biber ali je imala paprike i čili. Zbog toga je u Evropi paprika poznat i kao “španski biber”.

Danas su najveći proizvođači bibera Vijetnam, Indonezija, Indija, Brazil i Malezija. Zeleni, crni i beli biber dolaze od iste biljke, od grma bibera rodom iz jugoistočne Azije. Nezrele bobice su poznate kao zeleni biber. Crni biber se dobija od bobica koje se beru i suše neposredno pre nego što su sazrele. Beli biber je dobijen od potpuno zrelog ploda. Pored ovih postoji i “lažni biber” i biberasti začini, koji zapravo dolaze od drugih biljaka, na primer, indijski biber, ružičasti biber (bobice peruanskog biber drveta Pepper Tree) ili allspice (poznatiji kao japanski biber ili pimento).

Crni, beli, zeleni – koji je bolji?

Koju vrstu bibera ćete koristiti u potpunosti zavisi od recepta i drugih sastojaka. Crni je najmirisniji. On najbolje odgovara crvenom mesu i tamnom sosu, dok ribi, belom mesu i svetlom sosu odgovara beli biber. Zeleni ima blažu i više voćnu aromu, dodaje se za posebni ukus sosu, supi i salatama. U svakom slučaju je dobro imati sve sorte na polici sa začinima.