Džin – ukus kleke

2293
views
martini
martini

Džin ima dugu tradiciju, a čak je bio i zabranjen u drugoj polovini 19. veka

Džin je glavni sastojak mnogo popularnih kokteli. Za pravljenje džina, alkohol se razblažuje vodom i sipa u bakarne posude. Drugi važan sastojak su bobice kleke: one sadrže oko 20% šećera i imaju visok udeo esencijalnih ulja – od kojih dolazi prepoznatljivi ukus džina. Ovim sastojcima se dodaju i druge arome, kao što su korijander, kora limuna i pomorandže, lavanda, jezgra jabuke, bademi, cimet, kim, anis – lista ide u nedogled. Precizni recepti za pripremu džina su pažljivo čuvane tajne proizvođača. Obično recept ima i preko 100 sastojaka.

kleka
kleka

Postoje dva načina proizvodnje: maceracija, kleke i druge biljke i začini se potapaju u alkohol; u destilaciji sastojci se postavljaju iznad alkohola kako bi se njihov ukus pomešao sa parom koja izlazi iz alkohola. Dodaje se destilovana voda da bi se proizvod razblažio. Sadržaj alkohola je između 37,5 i 47 posto, zavisno od proizvođača

džin kokteli
džin kokteli

Najpopularniji za koktele
Kada se poruči čist džin, sluši se sa ledom i na temperaturi od 6 do 8 ° C. Međutim, mešana pića su najpopularniji kada je džin u pitanju.

  1. Najpoznatiji je džin i tonik. Koliko džina, a koliko gorkog tonika sa kininom je stvar ukusa. Džin tonik se servira sa ledom. I zanimljivo je da je ovo bilo omiljeno piće britanske kraljice “Majke”.
  2. Martini je bio pravi klasik i pre nego što ga je Džejms Bond proslavio – 5 cl suvog džina i 1 cl suvog vermut se meša ili mućka zajedno sa ledom, a zatim sipa u hladnu martini čašu. Nezaobilazna je zelena maslina.
  3. Poznat je i Gin fizz –  5 cl suvog džin se mućka sa 3 cl limunovog soka i 2 cl sirupa od šećera, uz dodatak leda. Smeša se stavlja u čašu za šampanjac i dopuni mineralnom vodom.

Da li ste znali?
Martini je klasično kratko piće, kombinacija vermuta i džina ili votke. Ovo piće nema veze sa brendom vermuta istog imena – italijanskog brenda Martini & Rossi, koji je svoje ime dobio po osnivaču kompanije, Alessandro Martini.

džin
džin

Vrste džina

  • Suvi džin ima izraženu notu kleke. Tokom njegove proizvodnje sastojci koji prirodno aromatizuju džin se obrađuju pojedinačno.
  • Londonski suvi džin je oznaka kvaliteta. Ukus kleke je veoma izražen, nezaslađen sa notama limuna i narandže.
  • Plimouth gin: Samo džin proizveden u ovom lučkom gradu se može zvati ovim imenom. Ima manji udeo kleke i prepoznatljive slatkaste ukuse začina i bilja.
  • Stari Tom Gin je postao prava retkost. Njegova glavna karakteristika je da je blago zaslađen.