Enso – rečnik “fine dining” restorana

2907
views
Restoran Enso
Restoran Enso

Početkom godine otvorio se novi restoran Enso, restoran “fine kuhinje” (fine dining). U ponudi su specijaliteti visokog kulinarstva, koji se prezentuju na jedinstven način.

Koncept “fine kuhinje” nije nepoznat, ali široj publici koja posećuje restorane može biti donekle apstraktan. Restorani koji nude uslugu “fine kuhinje” posebnu pažnju posvećuju jelovniku – koji predstavlja kuvara i njegovu kreativnost, koriste se najkvalitetnije namirnice koje su sveže i najčešće u sezoni, usluga mora biti na najvišem nivou, kao i pribor i izgled enterijera.

Enso - hobotnica ©vemicphoto
Enso – hobotnica ©vemicphoto

Meni Enso restorana predstavlja fuziju Istoka, Zapadne Evrope i tradicionalne srpske kuhinje. Filozofija restorana počiva na kreativnosti i harmoniji ukusa i vizuelnog doživljaja hrane. Gosti koji posete Enso restoran će biti u prilici da jelovnik pogledaju na tabletima. Pored toga što se tablet koristi za kreiranje narudžbine, na njemu se nalaze i fotografije svih jela u ponudi, kao i predlog vina koja se najbolje slažu uz odabrano jelo. U ponudi je i nekoliko degustacionih menija koji su osmišljeni tako da gostu ispričaju priču restorana – od predjela do deserta.

Tablet
Tablet

Predstavljamo vam kratak rečnik potencijalno nepoznatih termina sa kojima možete da se susretnete u razotkrivanju Enso ponude:

tasting menu– degustacioni meni – odabrana jela u minijaturnoj varijanti
kuvanje na niskoj temperaturi – Sous–Vide je metod kuvanja pri kojem se hrana zapečaćena u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi stavlja u vodenu kupku s kontrolisanom temperaturom.
redukcija – zgušnjavanje i intenziviranja ukusa tečnosti kroz proces isparavanja
kuli – najfiniji krem od voća i povrća
pâte sucrée – vrsta slatkog i prhkog testa koje se koristi za tart
konfit – način obrade namirnica, pod sopstvenom masnoćom
consommé – jaka bista supa
bariguelo – fond od povrća i ribe

Važno je da gosti koji vole da idu restorane prate trendove u kulinarstvu i upoznaju se sa tehnikama i različitim pristupima koji se koriste u gastronomiji – kako bi mogli da donesu najbolje odluke kada je odabir restorana u pitanju, ali najvažnije – kako bi u potpunosti uživali u hrani.