Intervju Gil Hovav – humus i izraelska kuhinja

2389
views
Izraelska kuhinja Gil Hovav
Izraelska kuhinja Gil Hovav

Gil Hovav  je vodeći izraelski gastronomski novinar i poznato TV lice. Izraelska kuhinja je prema njegovom mišljenju jednostavna, direktna i smela.

Nakon četiri godine vojne službe u obaveštajnom sektoru i završetka osnovnih studija i studija francuske književnosti na Hebrejskom univerzitetu, Gil je kao 24-godišnjak počeo karijeru kritičara hrane u restoranima, da bi nastavio kao urednik vodećih novina i kao producent i voditelj najgledanijih televizijskih emisija o hrani i kulinarstvu. Neke od njih su „Paprika, beli luk i maslinovo ulje“, „Kapetan kuvar“ „Obroci koji su stvarali istoriju“ i „Odlazak na pijacu“. Ove emisije su kasnije postale vrlo prodavani kuvari, a Gil je nedavno objavio svoj prvi kuvar na engleskom „Ispovesti iz kuhinje rabinove supruge”.

Gil je u Beogradu održao neobično predavanje o najpoznatijem izraelskom tradicionalnom specijalitetu – humusu. Iskoristili smo priliku da sa njim razgovaramo o humusu ali i izraelskoj gastronomskoj tradiciji.

Kako ste postali kritičar hrane i odakle potiče vaše interesovanje za hranu?
Dok sam odrastao u Jerusalimu 60’ih i 70’ih godina, živeli smo sa mojom bakom (jer nam je tako objašnjeno – mi smo živeli sa njom, ne ona sa nama). Ja sam bio najmlađi od petoro unuka i uvek me je štitila. Pretpostavili biste da ću dalje reći “pa sa bio stalno sa njom u kuhinji i tako naučio da kuvam”, ali kod Sefarda, muškarac u kuhinju donosi samo dve stvari: prljavštinu i lošu sreću. Ona mi nikada nije dozvoljavala da uđem u kuhinju. Dana kada je preminula, ja sam imao 20 godina i bio sam vojnik, tada sam počeo da kuvam kako bih sačuvao ukuse koji me podsećaju na nju.

Gil Hovav
Gil Hovav

Kako je izraelska kuhinja izgledala pre 20 godina i koje su najveće promene?
Izraelska kuhinja je 60’ih i 70’ih godina bila veoma skromna. Veliki bum se desio 80ih. Od tada se kuhinja razvija, raste i predstavlja boje i ukuse različitih zajednica koje žive u Izraelu.

Kako biste opisali kuhinju Izraela?
Istočno mediteranska i veoma eklektična.

Šta odvaja izraelsku kuhinju od drugih svetskih kuhinja?
Mislim da kada okusite izralesku kuhinju možete okusiti ko smo i šta smo kao narod: veoma neposlušni ali u isto vreme kreativni, na trenutke neotesani ali sa velikim osmehom i puno sunca.

Hummus
Hummus

Koje je nacionalno jelo Izraela i na koji način predstavlja narod?
Ja bih rekao da su to falafel i humus, veoma bliskoistočni, brzi, jednostavni, zdravi i ni najmanje elegantni

Koje izraelsko jelo biste preporučili da probamo, a da nisu falafel i humus koji su dobro poznati ovde?
Moje omiljeno jelo je Kubaneh –  Yemenite hleb koji se pravi za proslavu Šabata. Peče se preko noći i poslužuje kao glavno jelo na dan Šabata, uz začinjeni sos. Poslovica kaže: ” kada je Kubaneh na stolu, svi ostali hlebovi su na kolenima”.

Zašto su vaše komšije iz Libana tužile Izrael zbog humusa?
Tvrdili su da oni imaju pravo na humus i da kompanije iz Izraela ne bi smele da internacionalno prodaju humus pod tim imenom. Izgubili su tu tužbu.

Gil u KC Gradu u Beogradu
Gil u KC Gradu u Beogradu

Šta su najvažniji saveti za pripremu humusa?
Nikada ne bi trebalo da se drži u frižideru, uvek koristiti najbolji tahini u pripremi i jesti ga rukama.

Šta vam je bila najveća lekcija vezana za hranu tokom karijere kritičara hrane i TV voditelja?
Kada sam bio mlađi moj san je bio da postanem menadžer hotela ili kuvar. Sada znam da je taj posao čisto ropstvo, i da u restoranu želim da budem sa ove strane stola – kao gost.

Koje su najveće zablude vezane za izraelsku kuhinju i da li pokušavate da ih razbijete?
Naravno! Izraelska kuhinja trenutno ima svojih 5 minuta na svetskoj sceni, zbog kulinarskih knjiga i tv programa ljudi misle da je složena, ali ona to nije. Izraelska kuhinja je jednostavna, direktna i smela. I upravo zbog toga je i volim.

Gil je sa nama podeli svoj recept za humus.