Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiKinoa - sve žitarice su potomci kinoe

Kinoa – sve žitarice su potomci kinoe

Bez sumnje najpopularnije, a mnogi kažu i najzdravije namirnice današnjice jesu kinoa, amarant, kus-kus i bulgur. Kinou i amarant su još Inke upotrebljavale na visokim Andima, dok je bulguru i kus-kusu postojbina Mediteran

Gastrogeografi su utvrdili da se kinoa (quinoa), zrno biljke Chenopodium, još pre pet milenijuma sa planinskih visova Anda raširila po poljima Perua, Čilea i Argentine, gde je od davnina uz kukuruz bila jedna od dve osnovne prehrambene namirnice. Drevnu južnoameričku biljku nazivaju i majkom svih žitarica, kako su je i u carstvu Inka nazivali. Koliko su je cenili govori i podatak da je prva zrna svake godine sejao plemenski poglavica, i to specijalnim alatom napravljenim od zlata.

Semenke kinoe su jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Bogate su visoko kvalitetnim proteinima i jedina sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina koje su ključne za zdravlje. Kinoa sadrži i lizin, amino-kiselinu važnu za rast i obnovu tkiva. Bogata je mineralima, a naročito manganom, koji je glavna karika u aktiviranju enzima značajnog za metabolisanje ugljenih hidrata i holesterola. Uz vitamine B i E sadrži i albumin, važan protein koji se nalazi u belancima, krvnom serumu i u mnogim biljnim i životinjskim tkivima. Osim ovih nutritivnih svojstava, kao zdravu namirnicu preporučuju je i proteini koji se lakše vare od proteina iz mesa i jaja. Ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobama koje pate od celijakije.

Kinoa
Kinoa

Priprema se na sto načina
Kinoa se lako priprema.

  • Pravilo je da se 200 grama kinoe prelije sa 300 do 400 mililitara vode ili supe, zagreva do ključanja, a potom se kuva na tišoj vatri u poklopljenom sudu petnaestak minuta.
  • Važno je da se seme pre upotrebe dobro ispere jer je zrno obloženo gorkim prahom, saponinom. Ustaljena praksa je da se posle ispiranja, a pre kuvanja seme potopi u vodu na deset minuta.
  • Semenke imaju čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus.
  • Najrasprostranjenija je kinoa bele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od svojih crvenih i crnih rođaka, koji su hrskaviji i jačeg ukusa. Ipak, razlike ne utiču na pripremu, koja je ista za sve vrste.
  • Kinoa se može koristiti na bezbroj načina. Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama testa od krompira ili smese za pohovanje, dodaje se u supe, čorbe, variva, gulaš, pa i u salate. Mlevena kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi poslastica bez glutena.

Tekst: Branka Gajić

1 KOMENTAR

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama