Kinoa – sve žitarice su potomci kinoe

3628
views
Kinoa
Kinoa

Bez sumnje najpopularnije, a mnogi kažu i najzdravije namirnice današnjice jesu kinoa, amarant, kus-kus i bulgur. Kinou i amarant su još Inke upotrebljavale na visokim Andima, dok je bulguru i kus-kusu postojbina Mediteran

Gastrogeografi su utvrdili da se kinoa (quinoa), zrno biljke Chenopodium, još pre pet milenijuma sa planinskih visova Anda raširila po poljima Perua, Čilea i Argentine, gde je od davnina uz kukuruz bila jedna od dve osnovne prehrambene namirnice. Drevnu južnoameričku biljku nazivaju i majkom svih žitarica, kako su je i u carstvu Inka nazivali. Koliko su je cenili govori i podatak da je prva zrna svake godine sejao plemenski poglavica, i to specijalnim alatom napravljenim od zlata.

Semenke kinoe su jedna od najhranjivijih namirnica na planeti. Bogate su visoko kvalitetnim proteinima i jedina sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina koje su ključne za zdravlje. Kinoa sadrži i lizin, amino-kiselinu važnu za rast i obnovu tkiva. Bogata je mineralima, a naročito manganom, koji je glavna karika u aktiviranju enzima značajnog za metabolisanje ugljenih hidrata i holesterola. Uz vitamine B i E sadrži i albumin, važan protein koji se nalazi u belancima, krvnom serumu i u mnogim biljnim i životinjskim tkivima. Osim ovih nutritivnih svojstava, kao zdravu namirnicu preporučuju je i proteini koji se lakše vare od proteina iz mesa i jaja. Ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobama koje pate od celijakije.

Kinoa
Kinoa

Priprema se na sto načina
Kinoa se lako priprema. Pravilo je da se 200 grama kinoe prelije sa 300 do 400 mililitara vode ili supe, zagreva do ključanja, a potom se kuva na tišoj vatri u poklopljenom sudu petnaestak minuta. Važno je da se seme pre upotrebe dobro ispere jer je zrno obloženo gorkim prahom, saponinom. Ustaljena praksa je da se posle ispiranja, a pre kuvanja seme potopi u vodu na deset minuta.
Semenke imaju čvrstu, pomalo žilavu strukturu i orašasto-žitni ukus. Najrasprostranjenija je kinoa bele boje, koja ima vazdušastiju teksturu i prefinjeniji ukus od svojih crvenih i crnih rođaka, koji su hrskaviji i jačeg ukusa. Ipak, razlike ne utiču na pripremu, koja je ista za sve vrste.
Kinoa se može koristiti na bezbroj načina. Može da zameni krompir u kroketima, knedlama i ostalim vrstama testa od krompira ili smese za pohovanje, dodaje se u supe, čorbe, variva, gulaš, pa i u salate. Mlevena kinoa je idealna zamena za brašno u pripremi poslastica bez glutena.

Tekst: Branka Gajić