Klasični italijanski sosovi – arabijata, marinara i karbonara

6980
views
Italijanski sosevi
Italijanski sosevi

Italijanski sosovi su raznoliki koliko i italijanska testenina – postoji bezbroj kombinacija.

Ipak, oni najpopularniji su klasični italijanski sosovi – arabijata, marinara i karbonara.

ARABIJATA
Sos arabijata (arrabbiata) na italijanskom znači “ljutito”, a ime ovog sosa je inspirisano ljutinom koja dolazi od ljutih papričica koje se u Italiji zovu “peperoncino”.

Arabijata
Arabijata

Pored papričica, osnovu ovog sosa čine paradajz, luk i beli luk, koji se kuvaju sa maslinovim uljem. Arabijata se uglavnom sprema sa određenim oblikom testenine – penne, zbog njihovog šupljikavog oblika sos se dobro zadržava. Naravno, može da se priprema i sa drugim vrstama testenina, a u sam sos može da se dodaje meso, povrće, riba. Na kraju se gotovo jelo začini rendanim parmezanom.

Marinara
Marinara

MARINARA
Marinara je jednostavan sos koji se sastoji od zrelog paradajza . “Alla marinara” znači “na ribarski način”; ime jasno ukazuje na to da se sos služio sa ribom i plodovima mora. Danas se koristi za razne vrste jela, a veoma često kao osnova za picu. Odlično se slaže i sa pirinčem, biftekom ili piletinom, a može da se služi i kao umak. Sastojci koji idu u marinara sos su: beli luk, crni luk i začinsko bilje, uz paradajz. Ponekad se dodaju masline ili kapar, pa i crno vino.

Karbonara
Karbonara

KARBONARA
“Alla karbonara” znači “u stilu rudara”. Prema legendi rudari su spremali testeninu sa slaninom i sirom, a uvek bi im barem malo prašine uglja upalo u hranu. Danas, mleveni crni biber je taj koji se prepoznaje u svetlom i kremastom sosu. Karbonara se priprema sa slaninicom, Italijani najviše vole pančetu ili guanciale. Slaninica se prži u tiganju, jaje i rendani sir se mute zajedno, kada je sir u pitanju prvi izbor su Parmezan ili Pecorino.  Sosu se dodaje slaninica i testenina. Kuvana testenina na taj način skuva jaje, a mešanjem se sprečava da se naprave grudvice. Karbonara sos se odlično slaže i s piletinom.

Pesto
Pesto

PESTO
Pesto nije sos u stvarnom smislu reči, ali ipak je jedan od klasičnih dodataka pasti. Najpoznatiji pesto je “pesto alla genoveese”, koji duguje zelenu boju i ukus bosiljku. Uz bosiljak se dodaju pinjole, beli luk i Parmezan ili Pecorino. Maslinovo ulje daje konzistenciju paste. Sledeći po popularnosti  je “pesto alla siciliana” – poznat i kao “pesto rosso”, crveni pesto – sa istim sastojcima, ali sa manje bosiljka i dodatkom osušenog paradajza za crvenu boju. Umesto pinjola može da se koristi badem.