Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiKoktel mimoza

Koktel mimoza

Mimoza je jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih koktela na svetu. Kombinacija šampanjca i soka od pomorandže čini ovaj koktel savršenim osveženjem. Pored svoje jednostavnosti, mimoza ima bogatu istoriju.

Koktel mimoza prvi put se pojavio 1925. godine u luksuznom hotelu Ritz u Parizu. Veruje se da je Frank Meier, legendarni barmen hotela, kreirao ovaj koktel. Ime “mimoza” dolazi od cveta mimoze, koji ima svetlu, sunčanu boju sličnu koktelu. Međutim, postoji i druga verzija koja tvrdi da je mimoza nastala nekoliko godina ranije, 1921. godine, u Buck’s Clubu u Londonu, gde je poznata kao “Buck’s Fizz”. Bez obzira na to koja je verzija tačna, činjenica je da je mimoza brzo stekla popularnost širom sveta zbog svoje osvežavajuće prirode i jednostavne pripreme.

Idealna za brunch: Mimoza je postala sinonim za brunch događaje. Lepršavost i niski alkoholni sadržaj čine ovaj koktel savršenim pićem za jutro i rano popodne. Mnogi restorani i hoteli nude mimozu kao deo svojih brunch menija.

Iako je originalni recept jednostavan, postoje mnoge varijacije koje dodaju dodatne arome i boje. Neke od popularnih varijacija uključuju:

  • Peach Mimoza: Dodajte pire od breskve umesto soka od pomorandže za delikatan i sladak ukus.
  • Tropical Mimoza: Koristite sok od ananasa ili manga za egzotičan obrt.

Iako se klasična mimoza pravi sa šampanjcem, možete koristiti i proseko ili bilo koje drugo penušavo vino. Bitno je da je vino dobro rashlađeno kako bi koktel bio osvežavajući.

Kokteli
Kokteli

Priprema mimoze je jednostavna, ali postoji nekoliko trikova kako bi ona bila savršena:

Hladno je ključno: Šampanjac i sok od pomorandže moraju biti dobro rashlađeni pre pripreme. Klasični recept zahteva jednake delove šampanjca i soka od pomorandže, ali možete prilagoditi proporcije prema svom ukusu.

Serviranje: Mimoza se obično služi u visokim čašama za šampanjac. Dodajte prvo sok, a zatim šampanjac kako bi se sačivali mehurići.

Mimoza je više od jednostavnog koktela; ona je simbol elegancije, svežine i uživanja u životu. Sledeći put kada budete želeli nešto posebno i jednostavno, sipajte čašu mimoze i uživajte u svakom gutljaju!

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama