Kokteli sa belim vinom

5525
views
kokteli sa belim vinom
kokteli sa belim vinom

Osvežavajući kokteli sa belim vinom u kojima se kombinuju voće i vino su veoma popularni, i to ne samo kao aperitivi.

Jedan od klasičnih koktela sa belim vinom je “Mai Bowl”, u kojem je vino obogaćeno voćem, pomešano sa prosekom i mineralnom vodom, tako da krajnja mešavina ne sadrži previše alkohola.

Ovaj koktel se može napraviti od bilo kojeg voća i bobica; važno je samo da voće ne stoji previše dugo u tečnosti kako ne bi dominiralo ukusima.

  • u Nemačkoj je popularna kombinacija sa dodatkom biljke “lazarkinja”
  • U Španskoj varijanti je to poznata sangria, vino se pomeša sa voćem, voćnim sokom ili čak i žestokim pićem i vodom.
  • u Francuskoj se koktel sa vinom zove Kir i izmenjena kombinacija sa šampanjcem Kir Royal. U koktel se dodaje Creme de cassis, liker napravljen od crne ribizle.
  • Sprizz (ili spritz) – kombinacija Aperola i Prosecca. Belo vino (oko 40%) se meša sa sokom ili mineralnom vodom (oko 30%). Ovoj mešavini se dalje dodaju Aperol, Cinar ili drugi alkohol.
kir royal
kir royal

Osnova “Mai Bowl” koktela je belo vino, a obavezni sastojak je biljka lazarkinja. Još pre 1150 godina monah Benedektinac je osmislio recept za ovaj koktel sa vinom. Tajna njegovog recepta: bilje koje je koristio (lazarkinja/ivanjsko cveće) nije koristio sveže, već je ostavio da se osuši nekoliko dana.

Vino koje se koristi u koktelu bi trebalo da bude voćno i suvo. Za pripremu recepta se prvo vino pomeša sa biljem kako bi dobilo arome, a zatim se dodaje još tečnosti, belo vino ili rose, šampanjac, pa i kisela voda. Mogu se dodati i listići lavande, nane, žalfije ili estragona. Komadići voća dodaju boju i ukus.

Ukoliko se pravi koktel sa biljkom lazarkinjom, važno je voditi računa o količini, pošto previše ove biljke može izazvati glavobolju. Za tradicionalan Mai Bowl koktel pravilo je: koristiti tri do pet grama biljke za svaki litar tečnosti.