Kroasan – Od Austrije do Francuske

2551
views
Kroasani i Viennoiserie
Kroasani i Viennoiserie

Prva asocijacija na kroasan je Francuska – zemlja koja je proslavila ovo čudo od peciva, a malo ljudi zna da je kroasan nastao u Austriji

Kroasan je pecivo austrijskog porekla koje se pravi sa puterom. Kroasan je savršen kada ima mnogo slojeva, a naziv je dobio po svom obliku polumeseca (croissant).

Kroasani i druga peciva su napravljena od slojevitog testa sa kvascem. U procesu proizvodnje se na testo nanosi dosta putera, a konstantnim valjanjem i presavijanjem, koje se ponavlja nekoliko puta se na kraju tehnikom koja se zove laminiranje dobija testo za kroasane. Rezultat ovog procesa je slojevito testo, lisnate teksture.

Lisnato testo i testo za kroasane je veoma slično (slojevi testa i putera koji se preklapaju) ali nije isto – razlikuju se po broju preklapanja i slojeva koji se dobijaju u procesu.

Kipferl (kifla) je predak kroasana, i ovo pecivo je prisutno u Austriji još od 13. veka, u raznim oblicima. Samo rođenje kroasana – to jest, njegovo prilagođavanje od osnovnog oblika kipferla, se vezuje za 1839. godinu kada je austrijski oficir, August Zang, osnovao bečku pekaru (“Boulangerie Viennoise”) u Parizu.  Ova pekara, koja je u ponudi imala isključivo bečke specijalitete, uključujući kipferl i bečki hleb, vrlo brzo je postala popularna i inspirisala francuske pekare. Francuska verzija kipferla dobila je ime po svom obliku polumeseca (kroasan) i postala je prepoznatljiv oblik širom sveta.

Kipferl
Kipferl

U Francuskoj ćete u pekarama često vidti i čuti reč viennoiserie, na engleskom reč se prevodi kao pecivo. Na francuskom jeziku, ova reč označava ljude i stvari iz Beča, glavnog grada Austrije – što znači da je taj tip peciva u Francusku došao iz Beča.

Tokom godina, kroasan je evoluirao, pekari su dodavali više putera kako bi dobili slojevita vazdušasta peciva. Iako kroasan nije prvobitno francusko pecivo, on je od 1920. godine postao nezaobilazni deo života u Francuskoj, a dalje se proširio širom sveta.

Nažalost, danas sve veći broj pekara pribegava industrijskom testu koje se brže priprema, pa je važno u odabiru kroasana izabrati one koji su napravljeni ručno – kako bi uživanje bilo maksimalno.