Koziji sir i vino

815
views
Sir i vino
Sir i vino

Ako koziji sir jedete dok je svež i mlad, odnosno ako je to beli slani sir kakav se najčešće i pravi kod nas, nipošto nemojte propustiti da načinite iskorak u skladnom slaganju ukusa i uparite sir i vino.

Dobri, sveži sovinjon blan će odlično ispratiti intenzivne arome ovog sira, a svojim kiselinama odgovarati slanom ukusu. Preporučujemo sovinjon iz 2013. vinarije Janko, tu je i vinarija Zvonko Bogdan sa odličnim suvim sovinjonom iz 2013, a dobar par će biti i onaj iz 2012. godine karlovačke vinarije Vinum. Naravno, nećete pogrešiti ni sa nekom dobrom bocom iz Loare ili štajerskih delova Austrije i Slovenije. Ovde u obzir dolazi i dobar rajnski rizling, poželjno sa malo zaostalog šećera, pa se nemački kabineti sami nameću kao rešenje.

Zreli koziji sirevi, masni i intenzivni, podneće čak i sočne i mlade pino noare ili neko od vina iz Božolea, sa oznakom Villages ili Grand Cru. Smeliji ovde mogu da pokušaju i sa prokupcima, recimo Tri Morave 2012 iz vinarije Temet. Što se tiče francuskih kozijih sireva sa plesnima, tu se Francuzi drže oprobanog principa „lokalno sa lokalnim“ pa uz gore pomenute sireve iz Loare gotovo uvek preporučuju vina iz okoline, najčešće Sanser, Vuvre ili Puji Fume.