Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiKubanski sendvič

Kubanski sendvič

Kubanski sendvič, poznat i kao Kubano je popularan sendvič sa Kube.

Kubanski sendviče se pravi sa šunkom, svinjskim pečenjem, švajcarskim sirom, kiselim krastavcima i senfom na kubanskom hlebu. Sendvič se zatim presuje i peče na roštilju dok hleb ne postane hrskav, i dok se sir ne istopi.

Poreklo kubanskog sendviča nije u potpunosti potvrđeno ali se veruje da je nastao na Kubi krajem 1800-ih ili početkom 1900-ih. Sendvič su napravili kubanski radnici u fabrikama cigara kojima je bio potreban brz i lak ručak. Inspirisan je španskom verzijom  sendviča poznatog kao “mikto”, koji je takođe sadržao šunku, sir, a ponekad i svinjetinu.

Kako su kubanski imigranti počeli da se naseljavaju u Sjedinjenim Državama, posebno u Majamiju i Tampi, sa sobom su doneli svoje kulinarske tradicije, uključujući kubanski sendvič. Sendvič je brzo postao popularan u ovim oblastima i na kraju se proširio širom zemlje. Danas se kubanski sendvič može naći u restoranima i kafićima širom Sjedinjenih Država i šire.

Postoji mnogo varijacija recepta za kubanski sendvič, ali osnovni sastojci ostaju isti. Da biste napravili tradicionalni kubanski sendvič, potrebno je: kubanski hleb (ili sličan hleb kao što je francuski ili italijanski), praseće pečenje, šunka, švajcarski sir, kiseli krastavci i senf.

Kubanski hleb je hrskavi, beli hleb sa mekom sredinom. Hleb se obično pravi od brašna, vode, soli i kvasca, a često se pravi i sa dodatkom masti što mu daje karakterističan ukus i teksturu. Kubanski hleb je sličan francuskom ili italijanskom hlebu, ali je nešto slađeg ukusa i gušće teksture. Tradicionalno se pravi u dugim, cilindričnim veknama i često se koristi za sendviče, tost i kao prilog uz obroke.

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama