Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiEkleri - nestaju kao blesak munje

Ekleri – nestaju kao blesak munje

Hrskavi spolja, sočni i kremasti iznutra, različitih ukusa, ekleri su još jedan zaštitni znak francuskog poslastičarstva!

Ekleri su nastali u Francuskoj u 19. veku, a sama reč “ekler” na francuskom znači “blesak munje”, što opisuje brzinu kojom su ova slatka peciva nestajala.

Veruje se da je eklere izmislio poznati francuski poslastičar Marie-Antoine Careme, koji je bio pionir kulinarstva 19. veka. On je posebno bio poznat po svojim detaljnim i inovativnim proizvodima od testa. Smatra se da je napravio ekler kao varijaciju njegovog ranijeg recepta „pain a la duchesse“, vrste lisnatog testa punjenog kremom.

Caremova verzija eklera ima šuplju, izduženu školjku od testa koja se puni kremom sa ukusom vanile, čokolade ili kafe. Testo je napravljeno od mešavine brašna, putera, vode i jaja, koje se prilikom pečenja naduva i tako dobije laganu i prozračnu teksturu.

Ekler je brzo stekao popularnost u Francuskoj i postao je glavni proizvod u francuskim poslastičarnicama, poznatim po svojim delikatnim i izuzetnim ukusima poslastica. Takođe je bio omiljen među francuskom aristokratijom i postao je simbol elegancije i sofisticiranosti.

Kreativnost u ukusima i dekoraciji
Kreativnost u ukusima i dekoraciji

Vremenom je ekler evoluirao i pojavile su se različite varijacije, uključujući različite ukuse, oblike i dekoraciju. Danas možete pronaći širok izbor ukusa i stilova eklera, od tradicionalnih ukusa vanile i čokolade do kreativnijih kombinacija.

Od čega se sastoji ekler?
Ekler se sastoji od laganog testa koje se oblikuje u duguljasti oblik a zatim peče. Kao rezultat se dobija delikatna, zlatna školjka sa hrskavom teksturom.

Različiti ukusi
Različiti ukusi

Dalje se šuplje pecivo puni svinkastim kremastim punjenjem. Najčešće je to krem sa ukusom vanile, čokolade, kafe ili voća. Punjenje se obično pravi od kombinacije jaja, mleka i šećera kako bi se napravio krem koji daje kontrast hrskavom testu. Pored klasičnih ukusa vanile ili čokolade, mogućnosti su beskrajne, često se kombinuju maline i pistaći, a popularni su ukusi matche ili lavande.

Vrh eklera je često ukrašen sjajnim slojem čokoladne glazure ili prah šećerom.

Ekler je omiljeno slatko pecivo širom sveta, a mnoge zemlje su uvrstile ovu klasičnu  francusku poslasticu u svoje asortimane deserta, odajući tako poštovanje vrhunskoj umetnosti francuske izrade peciva.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama