Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiNajpopularnije evropske novogodišnje poslastice

Najpopularnije evropske novogodišnje poslastice

Svaka evropska zemlja ima svoje jedinstvene tradicije kada su u pitanju novogodišnje poslastice.

Svaka od ovih evropskih poslastica ima svoju priču, specifičnosti i jedinstven ukus koji čine praznične trpeze nezaboravnim iskustvom.

Nemačka:

Lebkuchen: Lebkuchen su tradicionalni nemački medenjaci koji se pripremaju tokom božićnih praznika. Ovi mekani kolačići obično sadrže kombinaciju meda, začina (kao što su cimet, karanfilić i đumbir) i orašastih plodova. Prekriveni su glazurom od šećera i često su ukrašeni šarenim konfetama.

Stollen: Stollen je karakterističan nemački voćni kolač koji se priprema tokom Božića. Ovaj težak kolač sadrži suvo voće, orašaste plodove, citrusnu koru i začine. Ponekad je posut prah-šećerom, a njegova forma podseća na malo dete u pelenama, simbolizujući Isusa Hrista.

Stollen
Stollen

Francuska:

Bûche de Noël: Bûche de Noël, ili Božićna panj torta, predstavlja tradicionalni francuski kolač u obliku drvenog panja. Ovaj kolač se pravi od biskvita obloženog kremom, koji je oblikovan u rolnu. Najčešće je prekriven čokoladnom glazurom ili šlagom, a dekorisan je raznim ukrasima koji simbolizuju prirodu.

Galette des Rois: Galette des Rois, ili kolač kralja ima oblik kruga i punjen je bademima. Unutar kolača se često stavlja mala figura koja predstavlja “kralja” ili “kraljicu”, a osoba koja je pronađe postaje “Kralj” ili “Kraljica” dana.

Galette des Rois:
Galette des Rois:

Italija:

Panettone: Panettone je visoki kolač sa suvim voćem i orašastim plodovima, karakterističan za italijanske božićne praznike. Ovaj vazdušasti kolač često se konzumira tokom cele sezone praznika i obično se služi sečen u vertikalnim kolutima.

Pandoro: Pandoro je sličan panettonu, ali je oblikovan kao visoka kupa. Poput panettona, pandoro je bogat i vlažan, često posut prah-šećerom pre serviranja.

panettone
panettone

Španija

Turron: Turron je tvrdi slatkiš napravljen od meda, badema i belanaca. Ovaj tradicionalni španski slatkiš dolazi u različitim varijacijama, uključujući turron de Jijona i turron de Alicante.

Polvorones: Polvorones su krhki kolači napravljeni od brašna, putera, šećera i badema. Ovi kolačići se često prave tokom praznične sezone i posipaju prah-šećerom.

Turron
Turron

Velika Britanija:

Christmas Pudding: Christmas Pudding je gusti kolač od suvog voća, brašna i začina. Često se servira uz preliva od brendija i sladoled. Ovaj kolač je klasičan deo britanske božićne trpeze.

Mince Pies: Mince Pies su male pite ispunjene nadevom od suvog voća i začina. Ove pite su popularne tokom božićnih praznika i često se poslužuju uz šećer u prahu.

Mince Pies
Mince Pies

Rusija:

Sushki: Sushki su kolutovi od testa obično posuti šećerom. Ovi hrskavi kolutovi često se konzumiraju kao grickalice tokom prazničnih okupljanja.

Medovik: Medovik je bogati kolač od meda i slojeva tankih kora. Ovaj kolač ima mekani ukus meda i često se posipa prah-šećerom.

Medovik
Medovik

Švedska:

Pepparkakor: Pepparkakor su kolačići sa medom i začinima, oblikovani u različite oblike. Popularni su tokom cele godine, a posebno tokom božićnih praznika.

Lussekatter: Lussekatter, ili Lucia buns, su slatkiši oblikovani u obliku slova “S” sa šafranom. Oni su tradicionalni slatkiš za proslavu praznika svetlosti.

Pepparkakor
Pepparkakor

Poljska:

Piernik: Piernik su medenjaci sa začinima, često preliveni glazurom od čokolade. Ovi slatkiši su popularni tokom cele godine, a posebno tokom božićnih praznika.

Kutia: Kutia je kaša od pšenice sa suvim voćem, medom i orašastim plodovima. Ovaj tradicionalni poljski dezert često se poslužuje tokom božićnih obroka.

Grčka:

Kourabiedes: Kourabiedes su kolačići sa seckanim bademima i posuti šećerom u prahu. Ovi krhki kolačići su omiljeni tokom prazničnih okupljanja.

Melomakarona: Melomakarona su kolači sa medom, orasima i pomorandžinom korom. Često se posipaju mlevenim orasima i služe tokom prazničnih perioda.

Kourabiedes
Kourabiedes

Austrija:

Vanillekipferl: Vanillekipferl su bademasti kolačići oblikovani poput polumeseca. Ovi kolačići se tradicionalno posipaju vanilin šećerom pre serviranja.

Linzer Torte: Linzer Torte je kolač sa slojem džema od malina i prepoznatljivim rešetkastim uzorkom. Ovaj kolač se često poslužuje tokom božićnih praznika i predstavlja omiljeni dezert u Austriji.

Linzer
Linzer

Svaki od ovih deserta ima svoju specifičnost koja odražava bogatu istoriju i tradiciju zemlje iz koje potiče. S obzirom na raznovrsnost i jedinstvene ukuse, ovi slatkiši često postaju simbolični deo prazničnih rituala i okupljanja porodica širom Evrope.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama