Preporuka – kulinarska TV takmičenja

1542
views
Hell's kitchen
Hell's kitchen

Iako su kulinarska TV takmičenja uvek rado gledana i kada se takmiče kuvari amateri, rejtinzi rastu do neba kada su učesnici priznati šefovi ili gastronomske zvezde u usponu.

Gledaoci uživaju u nadmetanjima koja se neretko pretvore u prave ratove prouzrokovane sujetom učesnika jer oni daju sve od sebe da pokažu znanja, umeća i veštine. Njihove finalne kreacije jela ostaju upamćene jer prezentacije i opisi gledaocima bude sva čula.

Predstavljamo vam pet najboljih i najpopularnijih televizijskih takmičenja u kuvanju.

TOP CHEF

Od 2006. godine kanal „Bravo“ u svoj šou dovodi brojne kuvare koji su u profesionalnom usponu i sučeljava ih, podstičući njihov takmičarski nerv. U brojnim izazovima testiraju njihove kulinarske veštine i kreativnost. Živopisne sudije i nesvakidašnji zadaci čine ovaj šou jedinstvenim. Svaka epizoda je podeljena na Kuickfire i Elimination challenge. Obožavaoci ovog programa najviše vole segment pod nazivom Restoran Wars, u kom dva tima lansiraju privremene, takozvane pop-ap restorane, najčešće smeštene u neobične ambijente. Tri top-šefa takmiče se u finalnoj emisiji sezone za nagradu koja danas iznosi 200.000 dolara. Osim novčane nagrade pobedniku pripada i čast da snimi gastro-editorijal u prestižnom magazinu „Food & Wine“.

MASTERCHEF

Dok je „Top Chef“ fokusiran na etablirane profesionalne kuvare, „Foksov“ „Master Chef“ pred kamere dovodi amatere i strastvene „kućne“ kuvare. Stotinu kuvara predstavljaju svoja jela za koja smatraju da su vrhunska i vredna prikazivanja, ali se sistemom eliminacije dolazi do 14 takmičara, učesnika programa. Takmičari moraju da savladaju brojne izazove poput kuvanja sa čudnim sastojcima i kreiranja neobičnih jela. Sudijski trio čine vlasnik vinograda Džo Bastijanič, šef Grejem Elio i šef Gordon Remzi, poznato lice programa „Hell’s Kitchen“.

HELLS KITCHEN

Ako šefa Gordona Remzija gledate u serijalu „Master Chef“, znate ga kao strogog, ali pravičnog i voljenog oca porodice. Isti čovek se menja do neprepoznatljvosti u programu „Hell’s Kitchen“. Njegov cinizam i otrovni komentari koje upućuje učesnicima mnogi ne mogu da svare, ali je činjenica da baš takav pristup čini ovaj šou toliko gledanim. Pred takmičare postavlja teške izazove, a potom brutalnim, razornim komentarima testira njihovo samopouzdanje. Upravo to sam Remzi navodi kao razlog velike popularnosti ovog programa. Pobednik dobija mesto glavnog šefa u jednom od restorana Gordona Remzija, mada se zna da mnogi nikada nisu dobili obećanu šansu.

THE NEXT IRON CHEF

Kulinarsko takmičenje „The Next Iron Chef“ kanala „Food Network“ je uvod u veliko takmičenje „Iron Chef America“. Deset najuspešnijih kuvara, učesnika takmičenja, čekaju brojni izazovi na lokacijama širom sveta. Veliko finale se organizuje u studiju poznatom kao „Food Network’s Kitchen Stadium“. U finalnoj emisiji takmiče se dva kuvara. Pobednik je novi Iron Chef i on stiče pravo učešća u „Iron Chef America“.

CHOPPED

Kulinarski ekspert Ted Alen je domaćin ovog kulinarskog takmičenja na kanalu „Food Network“. Tri kuvara pripremaju po tri jela, a najveću prepreku predstavlja to što svako jelo mora biti od namirnica koje dobijaju u takozvanim mistery boxovima. Zanimljivo je gledati kako se kuvari snalaze izmišljajući kako da spoje nespojivo. Njihove veštine često prevazilaze očekivanja Teda Alena. Ovo takmičenje ne stvara nove zvezde jer je koncept kreiran tako da se u svakoj emisiji pojavljuju tri nova kuvara. Iako publika nije u prilici da stekne svog favorita, iako nedostaju napetost, iščekivanje, pobeda i nagrada, „Chopped“ je jedan od najgledanijih programa sa elementima takmičenja.

Tekst: Branka Gajić