Uz hranu počinje priča
ReceptiRecepti sa Fruške Gore - Telo kao instrument i Arte televizija

Recepti sa Fruške Gore – Telo kao instrument i Arte televizija

Ekipa koja je poznata po svom umetničkom projektu “Telo kao instrument”, Ana i Marko su na poziv francusko-nemačke TV Arte, publici predstavili svoj život na Fruškoj Gori iz ugla hrane.

Recepti sa Fruške Gore su se našli u emisiji serijala Zu Tisch. Tokom emisije, domaćini su brali, kuvali, mesili, družili se i prikazali uživanje u lepoj prirodi, dobrom društvu i ukusnoj hrani. Emisija je snimljena u maju 2021. na njihovom imanju u blizini izletišta Stražilovo, na nekoliko lokacija u Nacionalnom parku Fruška Gora i u Novom Sadu.

Ana i Marko sa svojom porodicom već dvadetset godina žive u kući kraj varoši Karlovci u Sremu. Uzgajaju voće, povrće i probrano lekovito bilje. U svojim dvadesetim godinama pobegli su iz grada, i na tom posebnom mestu podigli svoje dvoje dece na njihov način, bez tv-a i potrošačkog izobilja. Javnosti su Ana i Marko postali poznati po jednom od svojih umetničkih projekata, predstavi Kiss. Igrali su je na brojnim scenama u regionu i Evropi. Predstavu čini njihov izbor muzičkih numera koje izvode na poseban način, koristeći svoja tela kao instrument.

Emisija je dostupna na YouTube-u: At the table in Vojvodina

Recepti sa Fruške Gore
Recepti sa Fruške Gore

Recepti sa Fruške Gore
Podelićemo sa vama nekoliko recepata za jela koja su pripremana u emisiji Zu Tisch Vojvodina:

Smoothie od voća sa lekovitim travama
Leti je najlakše pripremiti jelo/desert od voća kojeg na imanju ima u izobilju: breskve, jabuke, kajsije, smokve, ribizle, josta, trešnje, grožđe.

Van sezone smuti se može napraviti kombinovanjem zamrznutog i svežeg voća:

 • 4 breskve
 • 1 šaka aronija
 • 1 šaka pšeničnih klica (proklijale pšenice)
 • 1 šaka divljih jagoda
 • 1 šolja malina
 • žalfija, nana i matičnjak (limun trava)

Sve sastojke usitniti u blenderu. Na kraju po želji posuti pečenim bundevinim semenom

Recepti sa Fruške Gore
Recepti sa Fruške Gore

Proja na Markov način

 • 5 jaja
 • kukuruzni griz
 • brašno od spelte (krupnik, vrsta pšenice tvrdog zrna)
 • srbijanski sir u kriškama
 • usitnjeni vrhovi mlade koprive

Pomešati sastojke tako da se dobije žitka masa, po želji dosoliti, ako sir nije dovoljno slan. Peći na 200 C 30 minuta. Gotovo je kada se sa svih strana uhvati hrskava korica.

Recept za Šufnudle (valjušci) i knedle sa šljivama

Ove jeseni Ana i Marko, tj. umetnička grupa Alice in WonderBand, organizuju prvi festival telesne muzike u Srbiji i regionu “Novi balkanski ritam”, spajajući umetnost, edukaciju i kulturni turizam. Ako želite da posetite Sremske Karlovce i da ih upoznate na drugačiji način, pravo vreme je od 22. do 25. septembra. Radionice telesne muzike, sem domaćina, vode Maks Polak (Njujork), Ana Ljombart (Barselona) i Ben Šic (Hamburg). Na festivalu će se obrađivati muzika Balkana, Amerika, Afrike i Evrope, a osim toga će se slušati i izvoditi koncerti, voziti katamaranom po Dunavu, degustirati vino i obilaziti Sremski Karlovci.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama