Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiTajna pripreme taina - vojnog hleba

Tajna pripreme taina – vojnog hleba

Proizvodnja taina — vojnog hleba u Srpskoj vojsci počela je odmah posle tursko-srpskih ratova. Po svom sastavu i načinu pripreme on je bio zdrav i hranljiv sastojak dnevnog obroka svakog vojnika.

U Prvom svetskom ratu, sledovanje vojnika je bilo 800 grama Tain hleba, što je obezbeđivalo dovoljnu energetsku vrednost da vojnik može izvršavati osnovne borbene zadatke.

Naravno, kad kad god su to mogućnosti dozvoljavale, Tain se kombinovao sa jačim, slanijim sirom (punim belančevina koje doprinose pokretljivosti), uz luk, papriku i pasulj (koji obiluju belančevinama i vitaminima). Na početku Prvog svetskog rata uz Tain su vojnicima deljene i suve šljive, pošto je u Gornjem Milanovcu ostala velika količina šljiva, čiji su izvoz sprečili Austrougari. Energetska vrednost suvog voća je visoka, a hleb sa suvim šljivama se i danas priprema, kao posebna tradicionalna poslastica.

U Muzeju Ponišavlja u Pirotu, čuva se hleb Tain Alekse Zdravkovića, koji je za vreme svog višegodišnjeg ratovanja čuvao i verovao da je zahvaljujući njemu došao živ iz rata.

Tain Zavičajno

Tokom radionice „Spremamo Tain hleb“ u Sretenovića vodenici, Dragana Bamdad je pripremala tri vrste pogača i praktično je pokazala kako nastaje hleb Tain.

Ovaj hleb se priprema od ražanog i belog brašna, u odnosu 70:30. Dragana korisiti isključivo organsko brašno od celog zrna iz Sretenovića vodenice, uz dodatak vode, soli i probiotskog, prirodnog kvasca. S obzirom da prirodni kvasac reaguje sporije, fermentacija traje dosta duže, što znači da je najbolje da se Tain zamesi uveče, a peče narednog dana, ujutro. Nakon fermentacije, koja bi trebalo da traje minimum 15 sati, potrebno je, pre pečenja, premesiti testo nekoliko puta.

U ponudi Draganinog brenda Zavičajno, nalazi se nekolko vrsta Tain hlega: „običan“ kao mešavina ražanog i belog organskog brašna, zatim, Tain sa dodatkom zrnevlja, Tain sa dodatkom začinskog bilja, Tain sa orasima i Tain sa suvim šljivama.

priprema taina
priprema taina

Po Draganinom uverenju, legendarni hleb Tain i njegovu slavnu tradiciju karakterišu: prirodno organsko brašno, ruke i umešnost domaćice koja ga sprema i vatra ognjišta u kome se peče. To predstavlja duboku i neraskidivu vezu naroda sa ovih prostora sa tradicijom, istorijom i običajima.

Tain pređe 450 kilometara do potrošača u Beogradu

Tain nastaje kao žitarica i brašno u Sretenovića vodenici. Sa posebnom ljubavlju i pažnjom Tomislav Sretenović i njegova porodica gaje sertifikovanu organsku raž i ostale žitarice. Zatim se sve te žitarice melju na vodenici potočari staroj više od 200 godina, na tradicionalnom vodeničarskom kamenu. Dragana Bamdad tu nabavlja sva brašna koja koristi u pripremi hlebova i ostalih proizvoda, koje priprema u Kragujevcu. Od Sretenovića vodenice iz sela Markova Crkva, kod Lajkovca, pripremljen u Kragujevcu, do potrošača u Beogradu, Tain pređe put od 450 kilometara.
Sretenovića vodenica
Sretenovića vodenica se nalazi u selu Markova Crkva, kod Lajkovca i organski je sertifikovani prozvođač za integralno brašno, nastalo mlevenjem celog zrna na vodeničkm kamenu, sa tradicijom dugom preko dve stotine godina.
Proizvodi Sretenovića vodenice su: heljdino brašno, speltino brašno, ovseno brašno, ražano brašno, ječmeno brašno, kukuruzno brašno: crveno, žuto, belo i šareno.
http://sretenovicavodenica.com/

 

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama