Uz hranu počinje priča
ReceptiRecept za šufnudle i knedle sa šljivama - Recepti sa Fruške Gore

Recept za šufnudle i knedle sa šljivama – Recepti sa Fruške Gore

Recept za šufnudle i knedle sa šljivama su sa nama podelili Ana i Marko, tim koji stoji iza umetničkog projekta “Telo kao instrument”, a koji već dvadeset godina živi na Fruškoj Gori u skladu sa prirodom.

Recepti sa Fruške Gore su se našli u emisiji serijala Zu Tisch. Tokom emisije, domaćini su brali, kuvali, mesili, družili se i prikazali uživanje u lepoj prirodi, dobrom društvu i ukusnoj hrani. Emisija je snimljena u maju 2021. na njihovom imanju u blizini izletišta Stražilovo, na nekoliko lokacija u Nacionalnom parku Fruška Gora i u Novom Sadu.

Recepti sa Fruške Gore
Recepti sa Fruške Gore

Ana i Marko sa svojom porodicom već dvadeset godina žive u kući kraj varoši Karlovci u Sremu. Uzgajaju voće, povrće i probrano lekovito bilje.

Recept za šufnudle i knedle sa šljivama

Priprema testa

Skuvati 1,5 kg krompira u ljusci. Proveriti da li je kuvan probadanjem bambus štapićem za ražnjiće. Kada prolazi kroz krompir bez otpora, kuvan je. Oljuštiti krompir dok je još topao (nabode se na viljušku i tako oljušti). Gnječilicom za pire dobro izgnječiti krompir da ne bude sitnih grudvica. Posoliti (uvrh kafena kašičice) i u još toplo staviti oko 40 grama putera da se otopi. Sačekati da se krompir sasvim ohladi, a potom dodati 2-3 cela jajeta. Zatim dodavati brašno. Koliko će krompir upiti brašna zavisi od vrste krompira i brašna. Otprilike je na količinu od 1,5 kg krompira potrebno 750 gr brašna + brašno za posipanje. Korišćeno je oštro brašno (može i meko). Testo je dobro umešano kada se ne lepi jako za prste. Ako se brašno dodaje sve dok je lepljivo, testo će biti žilavo.

Podeliti dobijenu količinu testa na dve polovine pošto će isto testo biti korišćeno za slanu (šufnudle) i slatku varijantu (knedle).

Šufnudle na način Anine prababe Mileve

Podeliti prvu polovinu na 4 manje jufkice. Razvaljati ih u „kobasice“ debljine 3-4 cm koje treba iseći nožem na približno iste delove od oko 2 cm. Ove delove razvaljati između pobrašnjenih dlanova u valjke debljine kažiprsta. Dobijene valjčiće/valjuške/šufnudle ostaviti sa strane dok se ne pripreme i knedle.

Za šufnudle je potrebno pripremiti i luk sa paprikom. Iseckati 4-5 glavica crnog luka na kockice i ispržiti ga u tiganju na masnoći (najbolje na svinjskoj masti) do zlatnožute boje. Na kraju dodati supenu kašiku aleve paprike (paziti da paprika ne zagori). Luk se može pripremiti dok voda za kuvanje testa ne provri.

Knedle

Pripremiti oko 750 gr manjih šljiva, oprati ih i osušiti. (Mogu se koristiti i smrznute šljive, koje je najbolje prethodno odmrznuti i ostaviti ih da se dobro ocede).

Podeliti drugu polovinu testa na 3-4 jufkice i takođe ih razvaljati u malo deblje „kobasice“. Nožem iseći na jednake, malo veće delove nego za šufnudle. Rastanjiti svaki deo na pobrašnjenom dlanu i u njega umotati šljivu, formirajući okruglu knedlu između dva dlana.

Ispržiti prezlu u koju će biti umotavane kuvane knedle. Prezla se prži do intenzivne oranž boje (paziti da ne izgori, stalno mešati) na mešavini ulja i putera. Ostaviti sa strane.

Kuvanje i redosled dalje pripreme

Staviti posoljenu vodu u veliku šerpu da zavri. Prvo ubaciti šufnudle da se kuvaju. Skuvane su kada isplivaju na površinu. Vaditi ih cediljkom i stavljati ih na umerenu vatru, u tiganj na pripremljeni luk sa paprikom. Šufnudle još propržiti, da se lepo oblože lukom sa paprikom sa svih strana. Posoliti po želji pre jela.

Nakon šufnudli u istoj vodi skuvati i knedle. Kada isplivaju uvaljati ih na vatri u tiganju u prezlu sa svih strana. Knedle posuti šećerom i, po želji, mlevenim orasima ili cimetom.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama