Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiStraccatella

Straccatella

Straccatella je delikates italijanske kuhinje koji je osvojio srca gurmana širom sveta. Njena jedinstvena kombinacija ukusa i tekstura čini je neodoljivom poslasticom koja je ne samo ukusna, već nosi sa sobom i bogatu priču.

Straccatella datira unatrag mnogo generacija u Italiji. Naziv “straccatella” potiče od italijanske reči “stracciato”, što znači “rastrgano” ili “isparčano”. Smatra se da je straccatella nastala kao nusprodukt pravljenja mozzarelle. Kroz proces proizvodnje mozzarelle, izdvojeni su mekani komadi sira koji se razvlače, ovi komadići, slični “rastrganom” delu sira, postali su poznati kao straccatella. Vremenom je ta ideja evoluirala u poseban proizvod koji je uključivao parčiće mekane mozzarelle umočene u kremastu tečnost.

Kako se koristi
Straccatella se koristi kao sastojak u mnogim tradicionalnim italijanskim jelima. Najpoznatija primena straccatelle je u Caprese salati, gde se parčići straccatelle slažu s paradajzom i svežim bosiljkom, preliju maslinovim uljem i balzamikom. Osim toga, straccatella je izvrsna kao nadev za pizzu, dodatak testeninama ili kao sastojak u sendvičima i paninima.

Caprese salata
Caprese salata

Straccatella se takođe koristi kao sastojak u slatkim jelima. Može se dodati na vrh voćnih salata ili kolača za dodatni sloj kremaste teksture. Možete pronaći sladoled s ukusom straccatelle, gde su komadići straccatelle umešani u sladolednu masu što daje sladoledu interesantan kontrast između kremaste osnove i mekih komadića sira.

Pizza
Pizza

Ono što čini straccatellu posebnom je tekstura i ukus. Parčići mekane mozzarelle koji su umočeni u kremastu tečnost stvaraju svilenkaste i kremaste teksture s blagim mlečnim ukusom.

Straccatella takođe ističe važnost tradicije i ručnog rada u kulinarstvu. Proizvodnja straccatelle zahteva pažljivo ručno razdvajanje sira i pažljivo umakanje u tečnost, što je proces koji se održava generacijama i prenosi s kolena na koleno.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama