Uz hranu počinje priča
ZanimljivostiUkusi Francuske - drugo izdanje

Ukusi Francuske – drugo izdanje

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015., stiže najava i za drugo izdanje Ukusa Francuske koje će se održati u ponedeljak, 21. marta 2016. godine.

Koncepcija događaja je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije. Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Ukusi Francuske
Ukusi Francuske

Nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica), gastronomska fešta Goût de France – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji bi u svom restoranu ponudio meni „ à la française” držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, desert, francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju restorani.
Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. Pozivamo sve zainteresovane restorane, kafane i bistroe u Srbiji da se prijave. Rok za prijavu je 7. januar.

U prvom izdanju Goût de France učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan iz Kruševca: Chameleon Grand Casino, METRO HoReCa Centar, Klub Književnika, Madera iz Beograda i Olive tree iz Kruševca.

NAJČITANIJE

Šta je kinoa (quinoa) i kako je kuvati

Kinoa je supernamirnica. Spada u proteinsku hranu, a dobar je izvor gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i biljnih vlakana. Pritom, kinoa ne sadrži gluten! Ima čvrstu, pomalo...

Kako se prave savršene prženice!?

Savršene prženice bi trebalo da budu meke i kremaste u sredini, a zlatne i hrskave spolja. Najčešće se služe za doručak, posebno vikendom, i...

Recept za Hugo koktel

Osvežavajući Hugo koktel je nastao u severnoj Italiji - u južnom Tirolu, i predstavlja pravi izbor u letnjim mesecima. Ime koktela se izgovara "Ugo” i...

Reklama