Usoljena haringa

3605
views
haringa
haringa

Usoljena haringa je veoma ukusna, i često je na menijima severnih zemalja.

Postoji mnogo načina očuvanja ili pripreme haringe, ali je najboljeg ukusa usoljena (matjes) haringa i to ona koja je u sezoni od maja do početka jula.

Prava usoljena haringa “matjes haringa”  (ime dolazi od holandskog “maagdekensharinga” ili devičanska haringa) napravljena je isključivo od riba koja je „devičanska“, to jest, one koje se nisu mrestile. Meso ove ribe je veoma ukusno i sadrži posebno velike količine dragocenih omega 3 masnih kiselina.

Tajna izuzetno, fine i pikantne arome zapravo leže u načinu na koji je riba očišćena i sačuvana. Umetnost izrade “matjes” je veoma star – a ovaj način je otkrio manje-više slučajno ribar Vilhelm Beukelzoon iz malog grada Biervlieta u Flandriji. Te davne 1395. godine izumeo je postupak čišćenja ribe: veći unutrašnji deo ribe se uklanja kroz rez koji se pravi izeđu škrga, dok se pankreas ostavlja unutar ribe. Beukelzoon je jednostavno zaboravio da izvadi ovaj organ i usolio je haringu u kojoj je ostao pankreas i tako je nastala “matjes” haringa. Enzimi osiguravaju da u odgovarajućem slanom okruženje u roku od nekoliko dana haringa sazri i dobije izvanredan ukus.

Tako pripremljena haringa, stavljena u bure od hrastogovog drveta sa solju, može da stoji veoma dugo. I danas se originalne holandske haringe pripremaju na ovaj način. Riba se čisti i soli direktno na brodu, odmah po ulovu.

Usoljena haringa “matjers” – holandski ili nordijski specijalitet?
Matje haringa holandskog stila sazreva cela u blagom slanom rastvoru i skoro da se topi na jeziku. U Holandiji ih jedu cele u jedom zaloguju, jedini drugi „sastojak“ je čaša holandskog džina ili akvavita koji se piju posle.
Matje haringe nordijskog stila su pojedinačni fileti koji su uvaljani u so, šećer i specijalna sredstva za sazrevanje (enzimi). Ova sorta je čvršće konzistencije i sadrži malo manje masti.

Svake godine početak sezone matjes haringi se nestrpljivo isčekuje, posebno u Holandiji i Nemačkoj. U Holandiji se ribari takmiče da imaju prvi ulov.Tradicionalno se prvo bure najboljih haringi poklanja holandskoj kraljevskoj porodici.

Saveti
Ako je potrebno smanjiti sadržaj soli u matjesu, ne potapati ribu u vodu dugo, jer će to oduzeti od finog ukusa. Umesto toga, preporučuje se ribu potopiti u mlaćenici, mleku ili kefiru jedan sat. Fileti koji se čuvaju u ulju mogu biti naročito slani.

Matjes se najčešće jede kao užina, uz sveži luk i hleb. U Nemačkoj vole da posluže haringu kao glavno jelo iz prženi krompir i slaninu ili hleb sa jakim aromama. U Skandinaviji često ribi dodaju cveklu.

Tartar od haringi

Sastojci (za 6 osoba)

 • 12 filea haringe
 • 1 crveni luk
 • 1 veza mirođije
 • 1 krastavac
 • 12 vrlo tankih kriški bageta
 • Belo vinsko sirće
 • Maslinovo ulje
 • So, biber
 1. Ispeći kriške bageta u rerni dok ne dobiju zlatno žutu boju.
 2. Krastavac iseći tanko uzduž i začinite sa mirođijom, uljem, sirćetom, so i biber.
 3. Sitno iseći filete haringe i crveni luk i izmešaati zajedno sa malo mirođije.
 4. Na tanjir rasporedite salatu od krastavaca. Zatim sloj tartara sa kriškama bagueta.
 5. Ukrasiti vrhovima mirođije i kriškama crvenog luka.
 6. Savet: Poslužite s malo ulja sa bosiljkom i medom.