Vesna Stanković – glumica i kuvarica

2923
views
Vesna Stanković
Vesna Stanković

Vesna Stanković, posvećena glumica i neverovatna kuvarica podelila je sa nama nekoliko tajni iz svoje kuhinje. Za nju je kuvanje ljubav, svakodnevni ritual, a često postaje i deo njenog pozorišnog života. Predstave “Čaj od jasmina”, “Cimet i vanila” su samo deo njenog pozorišnog menija, i obavezno ih treba pogledati.

HPP: Koliko je hrana važan deo tvog života i koliko joj pažnje pridaješ?
– Veoma rano sam počela da se zanimam za hranu i kuvanje. Bila sam glavna asistentkinja majci kad je pripremala hranu svakodnevno, a naročito za neko slavlje. Međutim, definitivno sam počela samostalno da kuvam svakodnevno, kad sam se preselila u Beograd sa 18 godina, upisala fakultet i živela u iznajmljenim stanovima. Iz Petrovca su mi slali namirnice, sir, jaja, meso, a ja bih sve to pretvarala u ukusne đakonije. Danas živim sa mužem i dvoje dece i kuvanje je moj svakodnevni ritual, ne samo zato što moram, nego zato što volim.

HPP: Hrana je sećanje. Da li imaš neke posebne uspomena kada je hrana u pitanju?
– Da… sećanje na vruće, hrskave hlebove koje je pekla moja baba u šporetu na drva. Mekike koje mi je majka spremala za doručak u detinjstvu, a sada ih sprema mojoj deci… uglavnom je neko testo, rekla bih…

HPP: Kao glumica imaš duge probe/snimanja/putovanja koja sigurno utiču na način ishrane, da li praviš kompromise?
– Ne pravim kompromise, uvek se nađe vremena za spremanje ukusnog obroka. Kuvam nekad noću, kad se vratim sa predstave, pa onda ujutro dovršim, ali imam pravilo da se svaki dan jede nešto drugo, sveže pripremljeno.

HPP: Da li pripremaš svoje ćerke za ulazak u kuhinju i da li misliš da je to umetnost koja se prenosi sa generacije na generaciju?
– Svakako da deca imitiraju odrasle. Moja starija ćerka dugo godina se igra praveći od plastelina hranu za lutke i to izgleda fenomenalno. Povremeno mi obe asisitiraju u spremanju nekih kolača najčešće.

Kiflice sa bundevom od ražanog brašna, privatna arhiva
Kiflice sa bundevom od ražanog brašna, privatna arhiva

HPP: Kako izgleda priprema tvoje slavske trpeze. Koliko dana unapred krećeš sa pripremom i koja se jela obavezno nalaze na stolu?
– Sve je stvar dobre organizacije. Ja se neizmerno radujem svojoj slavi. Dođe mi šezdesetak gostiju i ja se mesecima premišljam čime ću ih ove godine obradovati. Konkretno spremam oko nedelju dana kolače, nekad manje, ako nemam vremena. Oni su i najzahtevniji jer su svi prave poslastice. Obično ih ima desetak vrsta, svi su od najfinijih sastojaka, marcipana, suvog voća, čokolade i putera. Dan pre slave pripremam još par stvari, poput moje čuvene jetrene paštete i sira u začinima, a na sam dan slave dovršavam salate koje se moraju spremiti upravo tog dana. Najmanje imam mesa, obično kupimo pečenje, ali se na stolu nalazi desetak različitih salata i đakonija. Ove godine su bile pečene prepelice, salata od cvekle i jaja, salata od kukuruza i susama, valdorf salata, sir u maslinovom ulju i začinima, pašteta i još mnogo toga… Sve sama pripremam i nije mi teško jer se mnogo radujem što će gosti uživati u mojoj hrani. Volim da hranim ljude. Na taj način ja izražavam ljubav.

HPP: U poređenju sa tvojom profesijom, kuvanje je? – Umetnost, kao i gluma.

Kulinarski spomenar Vesne Stanković:

  1. Koje jelo si prvo spremila? – Pileća čorba
  2. Šta nikada ne bi skuvala/jela? – Puževe
  3. Omiljeno jelo? – Knedle sa šljivama
  4. Najinteresantnija kuhinja? – Uh… uh… svakako arapska, indijska i kineska
  5. Omiljeni začin?- Origano, kurkuma, beli luk..
  6. Jelo koje ćeš pamtiti? – Uvek pamtim ono koje sam danas spremila.. to je svadbarski kupus
  7. Da li imaš neku lošu naviku u kuhinji? – Da. Koristim mnogo putera i slanine, volim da zapržavam stvari i dugo da kuvam gulaše, kupus i kolenice…
  8. Omiljena izreka vezana za hranu? – „Put do srca vodi preko stomaka.“
  9. Da možeš, koje jelo bi nazvala po sebi? – Paštetu od pileće džigerice… proslavila se na nekoliko kontinenata… recept je već sličan postojao, ali sam ga doterala, usavršila i patentirala kao svoj.